IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Росатом" е "напред" в желанието си да построи следващата ядрена централа в Турция

Това е най-новият сигнал за засилващите се отношения в енергетиката между Анкара и Москва

21:00 | 16.07.24 г.
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Руската държавна „Росатом“ е „напред“ в желанието си за построяването на втора ядрена централа в Турция – най-новият сигнал за засилващите се отношения в енергетиката между Анкара и Москва, съобщава Bloomberg.

„Росатом“ вече има опит в турския ядрен сектор, започвайки работа по въвеждане в експлоатация на първата ядрена централа на страната в Аккую през април. Това я поставя в добра позиция за изграждането и на централата в Синоп, заяви енергийният министър Алпарслан Байрактар в интервю.

„Това е основната причина, поради която те имат естествен интерес и в този смисъл аз и много други смятаме, че са напред“, каза той. „Росатом“ е „компания, която е инвестирала в Турция и е натрупала опит“, допълни той.

Южна Корея е друга държава, за която се знае, че води разговори за планираната централа с четири реактора по бреговете на Черно море. Централата в Синоп може да бъде построена като проект на публично-частно партньорство, а лицензирането се очаква да отнеме две или три години, каза Байрактар.

Коментарите му подчертават стратегическите отношения между Турция и Кремъл в момент, когато съюзниците на Анкара в НАТО намаляват зависимостта си от Москва заради инвазията ѝ в Украйна. Русия вече е основният доставчик на суров петрол и природен газ за Турция, а включването ѝ в ядрената енергия там ще ѝ даде опора на пазара на електроенергия, обслужващ около 85 млн. души.

Турция в момента планира да добави над 20 гигавата ядрен капацитет към енергийния си микс до 2050 г. Тя обаче може да достигне тази цел още през 40-те години на този век, ако обектът в Синоп и друга планирана ядрена централа в Тракийския регион се разширят до максималния си капацитет от по осем реактора всяка, каза Байрактар.

Преговорите по отношение на проекта Thrace с Китай продължават, както и със САЩ за малки модулни реактори, посочва Байрактар. Американският ядрен гигант Westinghouse Electric има интерес както в малките, така и в традиционните ядрени проекти в Турция, каза той, като изпълнителни мениджъри от компанията ще посетят Турция по-късно този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още