IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки спрения износ цената на бензина в Русия достигна годишен пик

Някои рафинерии още не могат да почнат работа след атаките с дронове

13:51 | 16.07.24 г. 7
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В началото на юли цената на бензина в Русия достигна най-високото си ниво за годината - 70,5 хил. рубли за тон от най-разпространения вид АИ-95, пише "Комерсант". Руското издание припомня, че през август и септември 2023 година също имаше криза с доставките и ръст на цените близо до сегашните нива. Тогава правителството ограничи износа за първи път.

В момента износът на бензин отново е ограничен - мярката влезе в сила през март и за кратко през юни беше вдигната в опит да се насърчи работата на рафинериите. Но продължаващите ремонти в някои от съоръженията още не могат да позволят достигането на необходимите обеми на производството, пише още "Комерсант".

От началото на годината цената на този тип бензин се е повишила с 60% на стоковите борси в страната. "Комерсант" цитира изчисления на Ройтерс по отношение на производството през първото полугодие, след като руските власти засекретиха по-голямата част от статистиката, свързана с енергийните продукти. Според тях производството на бензин АИ-95 намалява с 3,2% на годишна база за първото полугодие.

Цената се повишава с 3,6% на годишна база на бензиностанциите, а опитите са този ръст да бъде задържан в рамките на инфлацията от началото на годината - 4,7 на сто.

Причината за ремонтите не се отбелязва, но дронове разрушиха част от капацитета за преработка на петрол в Русия през пролетните месеци. При част от пораженията възстановяването е бавно, тъй като липсват необходимите резервни части.

Руското правителство коментира, че засега износът на горива е спрян до края на юли, но ако недостигът продължи, ще бъде удължен до края на август, или дори до края на септември. Пред ТАСС вицепремиерът Александър Новак коментира преди ден, че руският вътрешен пазар на горива е "чувствителен на доставките", но правителството ще го успокои. "Нищо страшно не се случва", уверен е той.

"Комерсант" отбелязва, че проблемът очевидно е основно по отношение на производството и доставката на по-високо октаново число - АИ-95, защото цената на АИ-92 е съществено по-ниска - около 55,8 хил. рубли на тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 11 минути
До: Алехандро: Знам, знам - аз не се интересувам от Русия толкова много - на вашето трио отдолу - Сашка, Ташка и Бомбашка, главите са заврени до пъпа в руския ггъззз и гълтате от там постоянно и безпереривно достоверна информация. Аз имам други интереси, но мерси за информацията! Или да перефразираме девиза на екипа на Инвестор.bg - *Всяка партенка за Русия е актив, следете украинското ЦИПСО. Гледам на УЕБ-камерите из рашата - верно няма коли по улиците - от липса на бензин ще да е. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Алехандро
преди 21 минути
Аналогови форумнипутинофили, в материала пише, че цените са скочили с 60%, в страна с огромни ресурси!? Вие, представяте ли си какви блатни диваци живеят там, в любимата ви расийка?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Алехандро
преди 29 минути
До: Tikva007Аналогов, това е за 0,9 л., да го знаеш, такива са табелките на руските бензиностанции. Отелно, при техните растояния и състояния на пътища и стар автомобилен парк, това буквално е от скъпо, прескъпо! Комуналните също скочиха драстично, *** ти не си ги чувал тези неща. За лихивите по кредитите да те изпитам ли, за това, че 23,8 милиона руски кредитополучатели са или в огромна забава, или направо са спрели да плащат, да ти разказвам ли?! Аналогов ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 39 минути
До: Tikva007 значи литъра е колкото 6 яйца, а те са 4 лева по нашите магазини! :D:D:D Ето, сметнах го!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
zelka007
преди 59 минути
До: Tikva007 ... във венецуела струва 1 цент ... но и там го няма по бензиностанциите , както в рассийката , а където го има има лимит на зареждане и километрични опашки ... в прогресивният свят на БРИКС е така ... :))) ... колко стотици хиляди тона вече внасят на месец , или и това засекретиха ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 час
Преди 1 година 1 л. А-95 в Москва е струвал 50.4 рубли, а днес - 56.77 рубли. Пропадна рассийката! Някой да го сметне в левове, че мен ме е срам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 11
Алехандро
преди 1 час
Не е вярно! Долни лъжи! Фейк! Западна дезинформация!А, форумолигофренколхоза, так, а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още