IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на газ расте в първата половина на 2024 г., но възстановяването на пазара е крехко

Цената на газа отново започна да се повишава, макар Европа да е далеч от нивата през лятото на 2023 г.

12:18 | 16.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Търсенето на природен газ в първите шест месеца на годината се повишава с 3% на годишна база, което е по-бързо от средното в периода 2010 - 2020 година, сочи анализът на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Газовите пазари обаче са много несигурни - основният ръст на търсенето беше записан в първите месеци на годината, а до края ѝ се чака спад.

Така прогнозата сочи, че увеличението в търсенето на газ за цялата 2024 година ще бъде в рамките на не повече от 2,5%, или около 100 млрд. куб. метра. Основен локомотив на търсенето ще бъде Азия.

В първото тримесечие цената на газа намаля до нива, които бяха типични за времената преди енергийната криза през 2022 година. Но в последните месеци нестабилността на газовите пазари води до повишаване на цените. Все пак суровината в Европа още е далеч от нивата през лятото на 2023 година, когато търговията на TTF се извършваше в диапазона 49-53 евро за мегаватчас. В сутрешната търговия днес (16 юли) контрактите за август на нидерландската платформа достигат цена около 32 евро за мегаватчас, но през февруари нивата бяха около 23-26 евро за мегаватчас.

Една от причините за това поскъпване са и неяснотите около транзита на руския природен газ в Европа, които продължават да оказва влияние на европейския пазар, макар че Русия вече не е основен доставчик за континента.

През второто тримесечие има спад на доставките на втечнен газ, което също оказа влияние върху цените в глобален мащаб. Като цяло в първото полугодие доставките на втечнен газ се повишават с 2% (или около 6 млрд. куб. метра). Прогнозата е за постепенно повишение до края на годината, след като влязат в експлоатация нови мощности за втечняване и регазификация, включително и в САЩ.

Търсенето на газ в Индия и Китай се увеличи с по около 10% в първата половина на годината, като и в двете държави основният потребител, който търси суровината, е индустрията. Търсенето на газ за производство на електроенергия е по-ограничено с ръст от около 2% на годишна база, подкрепен от поръчките в Северна Америка.

Топлата зима ограничи търсенето на газ от домакинствата до 1% на годишна база през първото полугодие, сочат още данните на МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още