IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай увеличава добива на въглища, за да покрие лятното търсене

Инспекции за безопасност ограничиха работата на мините в началото на годината

10:39 | 15.07.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай увеличи добива на въглища с 3,6% до 405,38 млн. тона през юни, сочат данните на китайската статистика, цитирани от Ройтерс. Това е най-високото ниво от декември насам, а добивът е насърчен от търсенето на енергия, както и от намалените инспекции за сигурността в мините, които ограничаваха работата им през миналите месеци.

Според изчисленията на Ройтерс на базата на стастическите данни през юни в Китай са се добивали по 13,5 млн. тона въглища на ден.

Прогнозите са, че добивът на въглища ще продължи да расте и през третото тримесечие. Вероятно обаче ще има известно свиване през юли, когато ще се проведе пленумът на китайската комунистическа партия (15-18 юли). Експертите коментират, че властите ще въведат някои ограничения в дейността на мините, за да бъдат намалени инцидентите в тях.

Именно заради няколко случая, при които загинаха миньори, институциите започнаха масови проверки в работата на минните компании през пролетта.

Инспекциите свиха работата в мините в периода януари-май, което още не може да бъде преодоляно. Добивът на въглища в периода януари-юни 2024 година намалява с 1,7% на годишна база до 2,27 млрд. тона.

Китай планира пълен отказ от въглищата и беземисионна икономика, но с по-бавни крачки спрямо развитите страни. През 2023 година Китай е лидер по строителство на нови въглищни мощности - 70 гигавата, което е 95% от всички нови въглищни мощности, които са започнали да се изграждат в световен мащаб през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 15.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 20 часа
До: evlogi ... и понеже проектът в Тилос е неуспешен , щото в Поднебесната компенсират с увеличен добив и горене на въглища , фирмата изпълнител е захванала нови четири острова : Анафи - 293 жители , Донуса - 163 жители , Лерос - 7992 жители , Фурной - 1343 жители . гъдела е , че освен захранване на жилищата , вече строят и зарядни станции , заменят колите и мотопедите с електрически , даже и рибарските лодки заменят с електрически ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 20 часа
виждам , че си фен ... гугълни си GR - eco islands ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 20 часа
До: evlogi ... хипнотизиран от строенето на нови високоефективни въглищни централи в Поднебесната , пропускаш , колко стари ниско ефективни затварят ... и проблемът в Поднебесната е допълнително изострен , щото няма глобално затопляне и язовирите им се изпразват със скорост , която им накъдря косите ... :))) ... пропускаш позеленяването на европейската икономика , онова което в Поднебесната строят , испанците , португалците , германците , француззите , пък и ние напоследък , позеленяваме !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 20 часа
До: evlogi ... хаха ... островът е Тилос ... https://s4s.eunice.gr/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
evlogi
преди 21 часа
Голям праз.На остров Лемнос (може и да бъркам името) цялото потребление на електроенергия се покрива от ВЕИ.Ако на мен не вярвате, Зелкича ще потвърди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още