IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да удължи забраната за износ на горива и през август

В началото на юли износът на руски петрол намаля рязко без видима причина

13:14 | 12.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федералната антимонополна служба (ФАС) на Русия поддържа забраната на износа на горива през август, съобщава ТАСС. Институцията смята, че по този начин ще бъде наситен вътрешния пазар с горива в момента на повишено търсене и ще бъде гарантирана ценовата стабилност.

През март правителството забрани износа на горива след недостиг и значително повишение на цената им. Една от причините беше непланираното затваряне на рафинерии след атаки с дронове през пролетта. В края на май Министерството на енергетиката временно вдигна забраната с мотива да бъде насърчена работата на рафинериите, но отново я върна от 1 юли, след като стана ясно, че недостигът на горива на пазара продължава.

В момента плановете са ограниченията да действат до 31 юли.

Ройтерс е потърсил за коментар относно заявленията на ФАС Министерството на енергетиката и администрацията на вицепремиера Александър Новак, в чийто ресор е енергетиката, но не е получена реакция.

Преди дни Bloomberg съобщи за рязкото намаляване на износа на петрол от руските морски терминали в първата седмица на юли, като няма видима причина за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 12.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още