IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се притеснява от данните, които Китай може да събира от вятърните турбини

След войната в Украйна Берлин е много чувствителен за достъпа на трети страни до критична инфраструктура и сектори

22:18 | 10.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай може да доставя части за производството на вятърни турбини - това е неизбежно, но не и такива, които са свързани с дигиталния контрол и данните, каза германският министър на икономиката Роберт Хабек в Бон, пише Bloomberg. Неговият коментар беше направен броени дни, след като Германия започна разследване на избор на китайски производител на оборудване за офшорни вятърни турбини.

Хабек коментира още, че Германия ще следи стриктно за спазването на мерките за защита на правата човека по отношение на урския народ и компании, за които има съмнения, че са свързани с нарушения, няма да бъдат допускани в страната.

Отношенията между Китай и ЕС в момента са много обтегнати след увеличаването на митата за внос на електромобили, свързано с субсидиите, които получават китайските производители от правителството. Анализатори коментират, че след войната, която Русия започна в Украйна, Берлин е многочувствителен относно достъпа на трета страна до критична инфраструктура, каквато е енергетиката.

Европейските производител на турбини също критикуват Китай за ниските цени, на които предлагат продукцията си, които убиват конкуренцията. Китай вече има пълно господство при производството на фотоволтаични панели и агресивно се насочва и към вятърните турбини.

Германия е една от страните в ЕС, която разчита основно на електроенергията от офшорните паркове, с която да замести въглищата в следващите години.

По данни на WindEurope вятърните паркове в Европа произвеждат 19% от потребяваната електроенергия. Производството им е по-евтино, а и по-стабилно от това на другите възобновяеми източници на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 10.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
wart
преди 6 дни
Тая болест наречена - шизофрении беше присъща за Америка но изглежда под натиска на Задокеанският окупатор Германия трябва да предприеме някаква мярка срещу Китай това го иска окупаторът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още