IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" подаде иск за компенсации за 400 млн. евро срещу "Газпром"

Руският газов гигант не е реагирал на поканата за доброволно погасяване на задълженията

14:34 | 09.07.24 г. 8
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Булгаргаз" е завела иск за обещетения в размер на 400 млн. евро в Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж срещу "Газпром Експорт", съобщиха от българската газова компания. Причината са спрените доставки през април 2022 година, месеци преди изтичане на договора между двете компании.

Тогава "Газпром Експорт" поиска едностранна промяна в начина на плащане, но българската страна прецени, че тя крие рискове и не се съгласи и руският гигант спря доставките.

Срещу "Газпром" има заведени дела от няколко европейски компании заради спрените доставки през 2022 година. Компанията обикновено се обръща към местните съдилища, които да забранят на бившите клиенти да търсят правата си в чужбина, цитирайки като причина невъзможността на "Газпром" да се защити заради санкциите срещу Русия.

Германската компания Uniper обаче вече осъди дългогодишния си доставчик и арбитражът в Стокхолм ѝ присъди компенсация в размер на 13 млрд. евро за неизпълнение на ангажиментите от руска страна. Арбитражният съд в Санкт Петербург беше издал забрана и за Uniper да съди "Газпром", а при нарушение компанията трябваше да плати аналогична на присъдената от съда в Стокхолм сума. На този етап няма развитие по делото. Една от основните причини Uniper да заведе иска е прекратяването на дългосрочния договор за доставка с "Газпром", който изтичаше след 2030 година.

Междувременно "Газпром" съобщи и за първа загуба в годишните си финансови отчети от близо 25 години, породена от загубата на европейските пазари.

През май служебният министър на енергетиката Владимир Малинов съобщи пред медии, че "Булгаргаз" е изпратила покана до "Газпром" за доброволно уреждане на претенциите, но е нямало реакция, става ясно от съобщението на газовия доставчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 09.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 12
Импeраторът
преди 1 седмица
Ами като не си спазваш договорите гризваш дървото, това е положението. Все пак не е много коректно от наша страна понеже компанията е притисната до стената - няма ЕС пазар, няма сила на Сибир 2, има паднали директори от прозорците, караха го да пращат/плащат за наемници в Украйна, няма резервни части заради санкциите, немците ги осъдиха и сега и ние ... можеше да им го спестим :-) малко като поговорката за ножа и умрялото куче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 13
aldy
преди 1 седмица
Ще спечели 100%. Ама екипът от пишман адвокати, които ще лапат дебели суми, ще се разхождат до Париж за държавна сметка и ще се кискат от кеф, работейки интензивно за една умряла работа. Няма да е нито за пъри, нито за последен път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
zelka007
преди 1 седмица
повелителите на блатните огньове , затварящите кладенците за добив , мирните жители на северна нигерия , ще плащат та ще им пукат ушенца , техните внуци също ще плащат ... и компенсации и репарации ... но дотогава рассиката ще гори ежедневно !! ... пожарищата от днес , наслаждавайте се друзя ... https://***.youtube.com/watch?v=DmISEYaaHZA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още