IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия опитва да си върне лидерството на петролния пазар в Китай

През 2023 г. Русия измести Саудитска Арабия и стана основен доставчик на петрол на китайския пазар

16:18 | 09.07.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Саудитската компания Aramco е предложила сериозно намаление на цената, за да си върне дела на петролния пазар в Китай, съобщават източници на Ройтерс. В резултат през август се очаква компанията да достави на страната поне 44 млн. барела след 36 млн. барела през юли.

През юни износът на петрол за Китай достигна едва 1,12 млн. барела на ден, което е най-ниското ниво от март насам, пише още агенцията. Някога Саудитска Арабия беше водещ доставчик на петрол за китайския пазар, но постепенно беше изместена от Русия, която намери купувач на нежелания от Запада петрол.

Сега данни на анализаторската компания Kpler показват, че Zhejiang Petrochemical, Sinopec, Sinochem и PetroChina отново ще купят петрол от Aramco. Източници на Ройтерс допълват, че компанията ще достави петрол за поне още три рафинерии в северните части на Азия, но без да уточнява дестинацията.

Преди броени дни Aramco съобщи, че намалява цената на петрола си за клиентите в Азия и така основният арабски сорт (Arab Light) вече се търгува на най-ниската си цена от март насам. В предишните месеци компанията поддържаше по-високи цени от останалите сортове на азиатския пазар.

Рязкото понижаване на цената може да засили конкуренцията между партньорите в ОПЕК+ - Саудитска Арабия и Русия. По данни на Bloomberg през юни Китай е получавал по средно 1,11 млн. барела на ден руски петрол през морски терминали, но освен това и по около 800 хил. барела на ден през петролопроводи.

Статистиката, цитирана от CNN, показа, че през 2023 година делът на Русия във вноса на петрол на Китай достига почти 20% (средно 2,1 млн. барела на ден), докато на Саудитска Арабия е 15 на сто.

Индия е вторият по големина пазар на руския петрол през миналия месец - 1,61 млн. барела на ден.

Русия вече не дава справка за цената на сорта "Уралс". По данни на анализатори тя надхвърля тавана, наложен от Запада, но е и малко под пазарната цена на референтния сорт "Брент", тоест движи се в диапазона около 75 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 09.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
khао
преди 6 дни
хахахаха, абе проззз обратняк, аконзатворят коментарите нали ще останеш без работа и смисъл в живота.... хахахаха, да еааа в жалката оттрепкка! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 6 дни
по принцип друзя антиваксъре-газовици , петролът има тенденция да поскъпва в северното полукълбо лятото , заради силният туристически сезон ... но тази година очевидно намаля ... а опецитеплюс имат съкращения , само да припомня , и то от милиони барели от дневният добив ... мдааа ... смятай какво ще е зимъска ... :))) ... а електричките и хибридите те първа навлизат на пазарът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още