IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Белия дом се страхуват от още мерки срещу петролната флотилия на Русия

Финансовото министерство настоява за още ограничения спрямо "Совкомфлот", но икономическият екип на Байдън още обмисля ситуацията

17:59 | 08.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерството на финансите на САЩ е предложило мерки, които да ограничат възможността на Русия да избягва санкциите на Запада по отношение на  петрола, пише The New York Times. Според изданието те се дискутират в Белия дом, но съветниците на президента Джо Байдън все още изпитват притеснения, че допълнителните ограничения ще доведат до скок на цената на петрола, съответно и на бензина, броени месеци преди президентските избори през ноември.

Това би засегнало сериозно предизборната кампания на Байдън, въпреки че служители във финансовото министерство - и настоящи, и бивши, са представили анализи, че затягане на санкциите едва ли ще доведе до значителен негативен ефект върху петролния пазар.

Западните партньори въведоха редица ограничения за руския петрол в края на 2022 година - в ЕС забраниха вноса на петрол (през морски терминали), заедно със страните от Г-7 беше наложен и таван върху цената на руския петрол от 60 долара за барел, или с над 20 долара по-ниско спрямо сегашната цена на петрола. При въвеждането на мярката някои от съюзниците отбелязаха, че таванът е твърде висок и няма да намали приходите на руснаците съществено.

Като цяло мярката имаше ефект в първите месеци, но след това Москва намери начин да заобиколи ограниченията, закупувайки собствена флотилия от танкери и отказвайки всички западни услуги по логистиката на петрола. Според финансовия министър на САЩ Джанет Йелън таванът има смисъл и работи, тъй като оскъпява руските доставки до основните купувачи Китай и Индия.

По данни на Argus, цитирани от Bloomberg, това съвсем не е така и в момента разходите за доставка са възможно най-ниските от октомври 2023 година насам. Това означава, че Москва взима повече пари за всеки продаден барел, пише още агенцията. Западът може да е разочарован, но в момента доставката на 1 млн. барела руски петрол от пристанището в Новоросийск до Китай струва на Москва 7,2 млн. долара, или с 3,2 млн. долара по-евтино спрямо април 2024 г. Според изчисленията на Argus премията за доставка до Индия в момента е само 4 долара за барел (спрямо цената на референтния сорт "Брент"), спрямо над 7,40 долара през април. 

При таван от 60 долара за барел, Русия успява да продаде петрола си за 75 долара на основните си клиенти Индия и Китай, допълва още Bloomberg. 

На този фон финансовото министерство на САЩ предлага още действия, които да намалят приходите на Русия от търговията с петрол. В момента обаче се случва рядко разминаване на мненията в администрацията във Вашингтон относно войната в Украйна, пише още NYT. Икономическият екип на Белия дом, воден от Лаел Брейнард, бивш зам.-председател на Федералния резерв, има известни колебания, макар и официално ситуацията да се описва като рутинна при вземане на решения. Никой в Белия дом не коментира какви са притесненията на икономистите, а самата Брейнард отказва коментар пред изданието.

Официалната позиция на администрацията на Байдън е изказана от Амос Хохщайн, бивш зам.-държавен секретар по енергийните въпроси, а сега - съветник на американския президент, и тя е, че всяка стъпка за ограничаване в енергийния сектор е фокусирана върху това да не допусне повишаване на енергийните цени, което не само ще засегне американските потребители, но и ще повиши приходите за Русия, Иран и "всички останали лоши" на пазара.

Изданиението припомня, че миналия месец ЕС започна да налага ограничения за корабите, пренасящи руски втечнен газ. Това вероятно може да наклони везните в полза на решение за допълнителни мерки срещу руските петролни танкери и във Вашингтон.

Според анализатори, бивши служители в Министерството на финансите, много малко вероятно е ограничения срещу петролния флот на Русия да доведат до спиране на доставките. В момента Вашингтон е въвел санкции срещу близо 20 руски танкера, но т.нар. "тайна флотилия" има още към 100 кораба, които превозват петрол до купувачите. За наблюдателите нови санкции срещу "Совкомфлот" няма да доведат до ръст на цената на петрола.Те биха довели до щети за Русия, но не и за шофьорите в САЩ.

В интервю за колумниста на Philadelphia Inquirer Труди Робин украинският президент Володимир Зеленски преди дни коментира, че ограничаването на приходите от петрол и газ ще накара руския президент Владимир Путин да прибегне до нежелани методи за увеличаване на приходите - увеличаване на данъците и ограничаване на социални разходи. Това вероятно ще предизвика реакция в руското общество. "Най-плашещото за него е недоволното руско общество - ядреното оръжие срещу ядрения Путин", отбеляза той.

Но засега мерките за ограничаване на приходите не са достатъчни и износът на руски петрол остава висок, коментира още NYT. Сбъднаха се опасенията на мнозина през 2022 година, че Русия просто ще намери начин да заобиколи санкциите, допълват още енергийни експерти пред изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още