IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадат инвестициите във важна част от екосистемата на климатичните технологии

Инвеститорите вече подбират внимателно зелените активи, в които влагат парите си, очаквайки конкретни резултати и стабилни приходи от стартъп компаниите

23:12 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стартъп компаниите в областта на климатичните технологии се сблъскват с голямо затруднение: финансирането за дружества, готови да изградят съоръжения в търговски мащаб, намалява.

Инвестициите са спаднали с 20% през първата половина на 2024 г. в сравнение със същия период на миналата година, като подкрепата за компаниите в етап на растеж е намаляла още повече, показва нов доклад, публикуван от консултантската фирма Sightline Climate.

Като цяло инвеститорите са вложили 11,3 млрд. долара в сектора на климатичните технологии в световен мащаб, като само 2,8 млрд. долара са насочени към стартъп компании в етап на растеж. За сравнение, компаниите на този етап са получили 4,2 млрд. долара инвестиции през първата половина на 2023 г.

Данните на Sightline Climate обхващат периода от 2020 г. до момента. Първата половина на 2020 г. – точно когато удари Covid-19 – е единственият случай, когато финансирането на екологични стартъпи в етап на растеж е по-ниско от първото полугодие на 2024 г.

Капиталът за растеж и инфраструктура на по-късен етап не се разгръща широко, тъй като инвеститорите търсят стартъп компании с най-малко 10 млн. долара приходи – праг, който много разработчици на климатични технологии все още не са достигнали, изтъква съоснователят и главен изпълнителен директор на Sightline Ким Зоу.

Инвеститорите са свикнали с по-зрели инфраструктурни активи като слънчеви, вятърни и батерийни проекти, които са по-изгодни за банкиране от тепърва прохождащите чисти технологии като усъвършенствани ядрени мощности, геотермални проекти, улавяне на въглерод и производство на водород.

В резултат на това компаниите за климатични технологии в етап на растеж буксуват финансово, отбелязва Зоу, добавяйки, че рисковият капитал е фокусиран върху проекти в лабораторни и пилотни фази, докато проектното финансиране е насочено към тези, които вече са доказали своята стойност в търговски мащаб. Тя добавя, че ако стартъп фирмите искат да излязат от тази „долина на смъртта“, те трябва да се съсредоточат върху осигуряването на купувачи за своите услуги с обвързващи споразумения, независимо дали става въпрос за водород, батерии или зелена стомана.

Най-големите финансови сделки в стартъп компании за зелени технологии през първото полугодие на 2024 г. Графика: Bloomberg Най-големите финансови сделки в стартъп компании за зелени технологии през първото полугодие на 2024 г. Графика: Bloomberg

Добрата новина е, че стартъп компаниите с осъществима пътна карта за мащабно развитие на проекти все още успяват да си осигурят финансиране. През февруари разработчикът на геотермални проекти Fervo Energy набра 244 млн. долара в стратегически кръг на финансиране, воден от Devon Energy Corp. Fervo постави ясен фокус върху осигуряването на чиста твърда мощност за центрове за данни, които консумират много енергия на фона на бума при изкуствения интелект (ИИ).

Производителят на силициеви аноди за батерии Sila, преди известен като Sila Nanotechnologies, и стартъпът за зареждане на електрически превозни средства Electra оглавяват групата от прохождащи компании през първата половина на годината, като набраха съответно 375 млн. долара и 330 млн. долара, сочи анализ на Sightline. И двете компании са сравнително зрели и набирането на средства също е знак, че фирмите за транспорт и батерии с голяма клиентска база доминират в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още