IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капацитетът на 100-годишна германска ПАВЕЦ се разширява с инвестиция от 280 млн. евро

По този начин съоръжението ще може да съхранява много повече енергия, генерирана от вятърни и соларни мощности през следващите години

16:54 | 05.07.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Някои помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ) съществуват от над век. Сега доставчиците на енергия преоткриват хидроенергийните технологии и разширяват капацитета на електроцентралите, инвестирайки стотици милиони евро, пише германското издание Focus.

Помпено-акумулиращите електроцентрали са идеално допълнение към други възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) като вятърната и слънчевата енергия. Те могат да подкрепят доставките в зависимост от времето и по този начин да допринесат за стабилността на електрическата мрежа.

Край град Форбах, който се намира в планинския масив Шварцвалд, Германия, започна разширяването на местната ПАВЕЦ за 280 млн. евро. В центъра на проекта е огромен подземен воден резервоар с капацитет от 200 хил. кубични метра. Съоръжението „Рудолф Фетвайс“, първоначално построено между 1914 и 1926 г., надеждно снабдява региона с електричество в продължение на десетилетия. Състои се от четири отделни електроцентрали с текуща обща мощност от около 68 мегавата.

Операторът EnBW Energie Baden-Württemberg AG сега разширява комплекса в мощна помпено-акумулираща електроцентрала. Проектът включва две от четирите отделни електроцентрали, Schwarzenbachwerk и Murgwerk. След приключване на работата мощността на отделните централи ще нарасне до 77 мегавата. Особено забележителна е новата помпена турбина, която ще осигури допълнителни 57 мегавата помпена мощност.

Новата технология ще бъде инсталирана изцяло в пещера в планината. Новото подземно хранилище се изгражда във втора каверна. Заедно със съществуващия компенсаторен басейн във Форбах, общо 400 хил. кубични метра вода за съхранение ще бъдат на разположение за изпомпване в бъдеще.

За EnBW електроцентралите за съхранение на енергия подкрепят енергийния преход. По принцип тези съоръжения функционират като водноелектрически централи с огромни батерии: излишната слънчева и вятърна енергия се използва за изпомпване на вода от по-нисък резервоар към по-висок басейн. Когато е необходимо, тази вода се освобождава отново, което позволява на турбините и генераторите да генерират електричество. Този метод дава възможност да се произвежда енергия точно когато е необходима - и по този начин се допринася за сигурността на доставките.

Разширението има за цел да увеличи производството на електроенергия в язовира „Шварценбах“ с 10 на сто и по този начин да осигури важен принос за стабилизиране на електрическата мрежа. През следващите месеци миньорите ще прокарат дълбоки тунели в планината, за да създадат необходимите пещери за турбините, генераторите и водохранилището. Очаква се взривните и разрушителните работи под земята да отнемат около 18 месеца. Пускането в експлоатация на новата помпено-акумулираща централа е планирано за есента на 2027 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 5 минути
хората си ги оправят и модернизират ПАВЕЦовете , ние нашият го счупихме нарочно !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още