IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерство на енергетиката размени директорите на БЕХ и АЕЦ „Козлодуй“

Валентин Николов и Галина Тодорова са новите изпълнителни директори на БЕХ, докато Иван Андреев застава начело на АЕЦ „Козлодуй“

11:04 | 05.07.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Държавните компании „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) и АЕЦ „Козлодуй“ размениха своите изпълнителни директори след решение на Министерството на енергетиката. Досегашният изпълнителен директор на БЕХ Иван Андреев застава начело на оператора на атомната електроцентрала, докато нейният ръководител, Валентин Николов, заедно с Галина Тодорова отиват в холдинга, става ясно от решенията в Търговския регистър.

Освен това Андреев и Диян Димитров, също бивш член на Съвета на директорите на БЕХ, вече влизат в директорския състав на ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД. От съвета на топлофикационното дружество е освободен Живко Динчев.

Решение да бъде сменено ръководството на БЕХ взе в края на миналия месец служебният министър Владимир Малинов, като мотиви за смяната не бяха обявени, припомня БНТ.

В момента АЕЦ "Козлодуй" работи с наполовина натоварени мощности заради ремонт на шести блок. Причината са проблеми в един от четирите парогенератори на блока. След спирането на мощността обаче се стигна и до инцидент в АЕЦ-а, при който изтекоха близо 8,5 кубика радиоактивна вода в херметически затворено пространство. Стигна се до там, че въпреки че няма пострадали, се наложи енергийният министър да даде обяснение в пленарната зала.

Новият директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев вече е оглавяввал централата. Бил е и заместник-директор на ядрената мощност. Кариерата му започва именно в "Козлодуй" през 1990 година, като е работил в пети и шести блок на централата. Бил е директор "Развитие и модернизация" в АЕЦ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 20 минути
Яко е да си директор на държавно предприятие.Ко се издъниш на едно място, отиваш на друго.Дреме ти на шапката....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още