IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Роснефт" и "Лукойл" ще намалят износа на петрол от Новоросийск

Очаква се износът на двете компании да намалее до 0,62 млн. метрични тона през юли спрямо 1,06 млн. тона през юни

22:41 | 04.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руските производители на петрол „Роснефт“ и „Лукойл“ ще намалят значително износа на петрол от черноморския пристанищен град Новоросийск през юли, съобщиха двама запознати с въпроса източници, след като компаниите възобновиха дейността в своите рафинерии, предава Ройтерс.

Комбинираните зареждания на петрол от „Роснефт“ и „Лукойл“ през юли ще намалеят с около 220 хил. барела дневно спрямо миналия месец, сочат изчисления на Ройтерс на база пазарни данни.

Миналата седмица руското правителство реши да продължи неограничения износ на бензин през юли, удължавайки отмяната на частична забрана за продажби на горива в чужбина, след като местните заводи произвеждат достатъчно петролни продукти, за а отговорят на върховото сезонно търсене въпреки поредицата от украински нападения с дронове срещу рафинерии.

Очаква се износът на петрол на „Роснефт“ от Новоросийск да намалее до 0,62 млн. метрични тона през юли спрямо 1,06 млн. тона през юни, докато рафинерията ѝ в град Туапсе се очаква да възобнови доставките на суров петрол този месец.

Износът на „Лукойл“ от пристанището ще намалее до 0,19 млн. тона през юли спрямо 0,58 тона миналия месец, съобщават източниците.

„Лукойл“ рестартира ключова част от оборудването за преработка на нефт – атмосферна дестилация на суров петрол (CDU-6) в рафинерията си НОРСИ, четвъртата по големина в Русия, след нападение с дрон през март.

„Роснефт“ и „Лукойл“ не са отговорили на искания за коментар.

Общите петролни товари в Новоросийск през юли са определени на 1,8 млн. тона, което е спад спрямо 2,9 млн. тона през юни.

Очаква се общият износ на петрол от Русия и транзитът на суровината от западните пристанища през юли да намалеят спрямо юни на фона на по-високите мощности на рафинериите и обещанието на Москва да се придържа към съкращенията на добива от ОПЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още