IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължават компенсациите за ток за училища, ясли и църкви до края на годината

Компенсацията ще се предоставя чрез доставчиците, с които крайните клиенти имат сключен договор за покупка на електрическа енергия

22:00 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Крайни потребители на електрическа енергия, сред които детски градини, ясли, училища, читалища, храмове, спортни школи и други, ще продължат да бъдат компенсирани за енергийните си разходи за периода 1 юли 2024 г. - 31 декември 2024 г. Това предвижда продължаването на специално разработената програма, приета от Министерския съвет на заседанието в сряда.

Приетата програма допълва вече предприетите други временни мерки на национално равнище за повишаване на прозрачността и подобряване на функционирането на енергийния пазар.

Компенсацията ще се изчислява като разлика между средната цена на базов товар на пазар „Ден напред" на Българската независима енергийна борса за съответния месец и регулираната цена, утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране за текущия ценови период.

Компенсацията ще се предоставя чрез доставчиците, с които крайните клиенти имат сключен договор за покупка на електрическа енергия, като намаление на дължимата за плащане сума по съответната фактура.

Необходимите финансови средства по програмата в размер на около 50 млн. лв. са осигурени от целевите вноски на задължените лица във фонд „Сигурност на електроенергийната система".

От началото на годината се наблюдава спад в цената на електрическата енергия която се търгува на Българска независима енергийна борса (БНЕБ). По данни на самата борса средната цена на базов товар през януари е била 175 лв. за МВтч. През февруари тя пада до 136 лв. за МВтч, а през март – до 123 лв. През април почти през всеки един ден средата цена на сегмент „Ден напред“ е под регулираната цена за домакинствата 0 115 лв. за МВтч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още