IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът предоставя 625 млн. лева държавни гаранции за вертикалния газов коридор

Решението е взето на днешното заседание на правителството

21:45 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министерският съвет ще предостави държавни гаранции по нови заемни споразумения на „Булгартрансгаз“ ЕАД в размер до валутната равностойност на 625 млн. лева във връзка с осъществяването на т.нар. вертикален газов коридор, съобщават от пресслужбата на правителството.

Решението е взето на днешното заседание на кабинета.

Вертикалният газов коридор е инициатива на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова. Целта му е да разнообрази доставките на природен газ по оста север-юг, още повече, че се очаква, в края на годината да спре транзита на руски газ през Украйна заради изтичането на подписаното през 2019 г. споразумение между Киев и Москва.

В сряда президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира пред Bloomberg, че в момента страната му преговаря за транзит на азерски вместо руски газ през нейната инфраструктура, за да не загуби приходите за пренос на синьо гориво след изтичането на споразумението с Русия.

Три са проектите са вертикалния газов коридор, по които ще работи „Булгартрансгаз“. Единият е за повишаване на капацитета за пренос на синьо гориво на междусистемната връзка между България и Гърция при Кулата/Сидирокастро в посока към България.

Вторият проект е за повишаване на капацитета на междусистемната връзка Негру Вода/Кардам в посока от България към Румъния, а третият – за изграждане на довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за захранване на потребители в Източномаришкия регион.

Новата инфраструктура ще бъде предназначена за ползване от всички желаещи потребители, вкл. топлоелектрически централи (ТЕЦ) на въглища, посочва се в решението на Министерския съвет.

В началото на юни т.г. българският газопреносен оператор подписа два договора за строителството на вертикалния газов коридор. Строителите са две обединения с участието на „Главболгарстрой“ и международната инженерингова компания HILL International.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов коментира тогава, че ще направи всичко възможно проектите да бъдат реализирани до края на 2025 г.

Част от финансирането на строителните дейности трябва да дойде от увеличение на капитала на „Булгартрансгаз“, а останалата част – от заеми. Малко преди края на управлението на кабинета на Николай Денков депутатите задължиха министъра на енергетиката да проучи възможностите за финансирането на проекта с европейски средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още