IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За съживяването на ядрената енергия в Европа липсва ключова съставка - квалифицирани работници

Някои френски компании наемат пенсионери, британското правителство рекламира кариера в индустрията в метрото, а шведски университет предлага безплатни сандвичи на студенти

07:55 | 04.07.24 г. 21
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Агресивният план на Европа да повиши ядрения си капацитет за енергийния преход е изложен на опасност от липсата на ключови компоненти – квалифицираните работници, пише Bloomberg.

Производители на ядрена енергия във Франция, Великобритания и Швеция имат проблеми с намирането на стотици хиляди оксиженисти, инженери и плановици, които са необходими за изгражданите сега реактори и за планираните към средата на века.

Затова представители на Electricite de France и трима подизпълнители се събрали неотдавна в класна стая на Lycee Polyvalent de l’Edit в Русийон, малък град близо до ядрената централа „Сен-Албан“ в долината на Рона. В нова инициатива за набиране на служители те предлагат стажове и възможности за работа на около десет ученици от гимназията, които се записали на курсове по промишлена поддръжка.

„Всички компании наемат служители, най-вече в атомната индустрия, сега дори повече с проектите за нови реактори“, каза пред учениците Морган Робен, специалист по подбор на кадри в компанията Dalkia EN, подразделението за поддръжка на EDF. „Разчитаме на вас и на вашите учители, за да повишат уменията ви“, допълни той.

Атомна централа във Франция. Индустрията създаде план за увеличаване на професионалното обучение за работници, технически експерти и инженери. Фотограф: Jose Cendon/Bloomberg Атомна централа във Франция. Индустрията създаде план за увеличаване на професионалното обучение за работници, технически експерти и инженери. Фотограф: Jose Cendon/Bloomberg

Ядрената енергия е на ръба да се възроди, след като 25 държави, включително над десет в Европа, си поставиха за цел да спомогнат за утрояването мощностите в света. Но изпълнението е засегнато от недостига на работна ръка, който е толкова тежък, че някои френски компании наемат отново пенсионери, британското правителство рекламира кариери в индустрията на станции от лондонското метро, а шведски университет предлага безплатни сандвичи на студенти, които присъстват на информационни кампании.

„Ядрената енергия излиза от дълга зима“, коментира Филип Ланоар, президент на бизнес федерацията Syntec-Ingenierie в областта на промишлеността и енергията във Франция. „Ще са ни нужни обучени кадри, за да задействаме проектите. Нямаме много време за реакция“, допълва той.

Оказва се, че във Франция има недостиг на таланти, след като EDF прекрати десетилетното си строителство в началото на 21-и век, насочвайки индустрията към задънен кариерен път. Около 220 хил. служители сега остаряват, докато възможностите за наемане на техни заместници са ограничени. Индустрията създаде план за повишаване на професионалното обучение за работници, технически експерти и инженери. Целта ѝ е да набере 100 хил. работници през следващите десет години.

Изграждането на ядрени централи във Франция спря в началото на 21-и век. Графика: Bloomberg LP Изграждането на ядрени централи във Франция спря в началото на 21-и век. Графика: Bloomberg LP

Syntec, която представлява около 400 инженерни компании, започна рекламна кампания, насочена към юноши, и се стреми да увеличи програмите в училище.

Президентът Еманюел Макрон иска EDF да изгради шест реактора за сумата от 67,4 млрд. евро и след това да планира още осем. Тези амбиции може да бъдат засегнати от парламентарните избори. „Народен сбор“ на Марин льо Пен, която доминира на първия тур на изборите, иска да стигне по-далеч от Макрон, като изгради 20 реактора през следващите десетилетия. Вторият тур на изборите е в неделя.

Възможно е една четвърт от работните места, създадени от плановете на EDF, да останат незапълнени, счита федерацията а Ланоар, тъй като сегашните служители се пенсионират и отнасят експертните си знания със себе си, училищата изостават в обучаването, а младите хора избират по-динамични и популярни в медиите индустрии като слънчева и вятърна енергия.

Това е рецепта за дълго отлагане на строителството и огромно превишаване на разходите, проблеми, с които компанията вече е известна. Освен това целевите дати за чиста енергия може да бъдат изложени на опасност.

„Всички се питат как ще осъществим всички тези нови проекти при положение, че ни липсват служители“, казва Себастиан Кюкмел, бивш съсобственик на инженерната компания Probent, която беше придобита по-рано тази година от строителната група Eiffage SA.

Служител в контролната зала на трети реактор на АЕЦ "Фламанвил". Фотограф: Nathan Laine/Bloomberg Служител в контролната зала на трети реактор на АЕЦ "Фламанвил". Фотограф: Nathan Laine/Bloomberg

EDF, която се нуждаеше от 17 години, за да построи най-новата си централа, определи липсата на работна ръка като основно препятствие пред съживяването, планирано от Макрон през 2022 г. Същата година компанията внесе работници от Северна Америка, за да се справи с множеството ремонти на реакторни тръби.

В пристанищния град Шербур, където се строят френски ядрени подводници, Probent често предлага работа на пенсионирани оксиженисти и металурзи в корабостроителницата и в близък завод за рециклиране на гориво, управляван от компанията Orano, която планира да изгради още инсталации.

„Предвид факта, че има конкуренция за ресурси, някои играчи са готови да предложат повишение на заплатите, което е по-голямо, отколкото в други сектори“, казва Тома Бранше, изпълнителен вицепрезидент на звеното за ново строителство на ядрената и енергийната област във френската инженерна компания Assystem. Точно сега ядрената индустрия е една от най-привлекателните от гледна точка на заплати, допълва той.

Нуждите на EDF надхвърлят пределите на Франция. Тя изгражда проекта за ядрена централа Hinkley Point C във Великобритания, но той е отложен заради недостиг на работна ръка и проблеми с веригите за доставка, като цената на проекта е нараснала значително до около 48 млрд. паунда (61 млрд. долара), коригирани към инфлацията.

Британските власти се опитват също да убедят частни инвеститори да помогнат във финансирането на два реактора в ядрената централа „Сайзуел“. Проектите са част от ангажимента на Великобритания да увеличи четири пъти капацитета за ядрена енергия до 2050 г.

Подизпълнители работят на строителната площадка на атомната централа в Бриджуотър, Великобритания. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg Подизпълнители работят на строителната площадка на атомната централа в Бриджуотър, Великобритания. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Очаква се постигането на тази цел да изисква 123 хил. души това десетилетие, съобщи правителството. За да помогнат за преодоляването на недостига на жива сила, правителството и индустрията, включително EDF, BAE Systems и Rolls Royce, заделят 763 млн. паунда за повишаване на стажовете и обученията.

„Осъществяваме най-голямото разширяване на ядрената енергия от 70 години и се нуждаем от местен набор от таланти, който ще повиши ядрените ни амбиции“, коментира Аманда Солоуей, министър на енергийните потребители и достъпността.

Правителството счита, че едно от местата, където може да намери таланти, е метрото. От февруари до април на станциите Виктория, Падингтън и Чаринг крос има реклами на портала Destination Nuclear: „Каквото и да правите, можете да правите ядрена енергия“.

Целевата аудитория са хора, отворени да променят работата си. Кампания от тази есен ще бъде насочена към по-млади хора чрез социалните мрежи и може би телевизионни реклами, съобщи говорителка на Destination Nuclear.

Сайтът рекламира над 1500 възможности и отбелязва, че започването на кариера „е по-лесно, отколкото си мислите“. Обратът, направен от седем души, включително бивш администратор в Националната здравна служба и бивш служител в хотелиерския сектор, служат като примери.

Индустрията провежда лагери за преквалифициране на професионалисти в средата на кариерата си във Великобритания. Програмите за обучение, които продължават няколко седмици, започнаха през юни, а занимания за начинаещи оксиженисти са предвидени за юли.

Швеция има шест работещи реактора и правителството съобщи, че ще са нужни още поне десет до 2045 г., за да отговори на търсенето от електрифицирането на транспорта и индустриите.

За целта е необходимо наемането на десетки хиляди служители, казва Карл Берглоф, координатор на ядрената енергия. „Би било странно образователната система да не види възможностите и да не реши проблеми“, допълва той.

Държавната компания Vattenfall, която оперира пет реактора, преквалифицира служители и наема хора от други индустрии, известни с големи инфраструктурни проекти, съобщава главният изпълнителен директор Ана Борг.

Тя също така си сътрудничи с училища и университети за повишаване на информацията. Uppsala University, северно от Стокхолм, организира безплатни обеди, където преподаватели представят курсове и кариери в ядрената енергетика на студенти.

Учители също лобират пред колеги в други специалности да включват материал в курсовете си, казва Ане Хакансон, преподавател по ядрена физика. Въпреки това страната обучава само между 50 и 70 студенти на година, специализирани в ядрено инженерство.

„Това е безизходица. Някои хора казват: Да внесем работници от чужбина, но това няма да е лесно, тъй като Франция, Великобритания и други страни имат същия проблем като нас“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 12 секунди
в Европа има много добро инженерно образование ... това с липсата на кадри е малко изсмуканo от пръстите ... заплатите навсякъде са близки до петцифреният под в евра , за владеещите специалността си и необходимият приложен софтуер ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 20
Алехандро
преди 1 час
Да, ама в нашта съветска аналогова АЕЦ, работят 4000 чиляка, или по 2 000 на 1000 мегавата инсталирана мощност! А, за справка, в модерните щатски АЕЦ работят между 400 и 800 души, и то общо в централата! Всички съветски централи в Европа, гълтат между 5 и 8 пъти повече работници, които биха били предостатъчно за други ядрени евро мощности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още