IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Русия от петрол и газ са нараснали с 41% през първото полугодие

Цената на основния руски сорт петрол Уралс нарасна до 69,1 долара за барел, над наложения таван от Запада

16:30 | 03.07.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Приходите от продажби на петрол и газ във федералния бюджет на Русия са нараснали с около 41% на годишна база през първото полугодие до 5,698 трлн. рубли (65,12 млрд. долара), сочат данни на финансовото министерство, публикувани в сряда. Това се дължи на повишаването на цената на петрола и по-слабата рубла, пише Ройтерс.

Приходите от петрол и газ са най-значимият единичен източник на средства за Кремъл, съставляващи около една трета до половината от общите постъпления във федералния бюджет през последните десет години.

Военният конфликт в Украйна накара Запада да наложи множество санкции, насочени към ограничаването на приходите от петрол и газ на Русия, които съставляват около една трета от федералния бюджет на страната.

През фискалното полугодие цената на основния руски сорт петрол Уралс достигна средно 69,1 долара за барел, над наложения ценови таван от Запада от 60 долара и повече от 52,5 долара за барел през същия период на 2023 г.

Същевременно рублата отслабна до ниво от 90,8 за 1 долар за периода спрямо 76,9 през януари-юни 2023 г.

Приходите от данъка върху добива на полезни изкопаеми са се увеличили през юни до над 1 трлн. рубли спрямо 631,6 млрд. рубли през същия месец на 2023 г., съобщи финансовото министерство.

Данните сочат, че плащанията на рафинериите съгласно „дъмпинговия механизъм“, въведен, за да спира компаниите да извличат печалба от високите цени на износа на горива и да защитават местния пазар, са достигнали 158,1 млрд. рубли миналия месец и са намалели спрямо 201,7 млрд. рубли през май и 78,6 млрд. рубли през юни 2023.

Очаква се някои работни места да бъдат съкратени в нисковъглеродния сектор, въпреки че според източниците не са определени цели.

Руският президент Владимир Путин изрази задоволство от високите темпове на икономически растеж, като заяви, че те са по-високи от тези в западните икономики.

Икономиката нарасна с 3,6% през 2023 г. след ревизираното понижение с 1,2% през 2022 г. Руски икономисти изтъкнаха лошото качество на икономическия растеж, като заявиха, че производството на ракети и артилерийски снаряди може да допринася за по-високия брутен вътрешен продукт (БВП) но предлага ограничена полза за населението.

За 2024 г. като цяло правителството очаква приходите във федералния бюджет да достигнат 10,7 трлн. рубли от продажби на петрол и газ, с 21% повече спрямо 2023 г., когато по-ниските цени на петрола и намаляването на износа на газ свиха приходите с 24%.

Русия повиши значително разходите си за отбрана и сигурност, откакто започна т. нар. от Москва специална военна операция в Украйна през февруари 2022 г., което доведе до два поредни годишни дефицита, надвишаващи 3 трлн. рубли, около 2% от БВП.

Тя финансира военната си кампания с вътрешни заеми и изтегляне на средства от Националния фонд за благосъстояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 33 минути
Не е вярно, питайте фекалната Зелка. Какви са тези Недемократични статистики подкопаващи Евроатлантическите ценности. Фекалесандро веднага да се изходи и в тази статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още