IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК няма да глобява бензиностанции заради паниката с горивата преди 2 години

Антимонополната комисия не откри нарушител и реши, че причината за скока на цените са външни фактори

16:33 | 02.07.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри нарушения на пазара на горива и няма да глобява бензиностанции заради паниката с горивата преди две години. КЗК няма да санкционира веригите на "Инса ойл" и "Сакса", срещу които започна проверка заради "неоснователно" повишение на продажните цени на горива.

Антимонополната комисия приключи анализа си по сигнали, съдържащи данни, че е налице непазарно поведение от началото на март 2022 г., когато цените на бензина и дизела скочиха над 3 лева за литър и настана паника.

Припомняме, че в началото на март 2022 г., дни след началото на войната в Украйна, се извиха опашки пред бензиностанциите заради информация, че бензинът и дизелът в България ще поскъпнат драстично.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира за наличие на евентуално картелно споразумение от страна на „Сакса“ ООД и „Инса Ойл“ ЕООД във връзка с наблюдаваното повишение на цените на автомобилните горива в страната.

Две години по-късно КЗК твърди, че няма данни за координиране на ценовото поведение на "Инса ойл" и "Сакса". Според решението е имало пазарно напрежение, но не и нарушения.

"Вceĸи иĸoнoмичecĸи oпepaтop има право интeлигeнтнo дa се нaгaждa cпpямo cъщecтвyвaщoтo или oчaĸвaнo пoвeдeниe нa cвoитe ĸoнĸypeнти, ĸaтo caмocтoятeлнo oпpeдeли цeнoвaтa cи пoлитиĸa, oтчитaйĸи мoмeнтнитe или пpoгнoзиpaнитe дeйcтвия нa cвoитe ĸoнĸypeнти", посочва се в решението. 

Двете компании са обяснили ценовите си решения от март 2022 г. с опасения за недостиг заради войната и влошаване на международната конюнктура. 

От „Сакса“ изтъкват, че основните причини за промяна на цената на едро на бензин А-95Н и дизелово автомобилно гориво за периода от 21.02.2022 г. до 07.03.2022 г. са цената на придобиване. Този период се характеризира с рязко покачване на международните котировки и обменния курс на щатския долар в резултат на военния конфликт в Украйна. От дружеството допълват, че този период се характеризира с рязко покачване на логистичните разходи. В резултат на рязкото покачване на международните цени и обменния курс на щатския долар се покачва себестойността на доставяните нефтопродукти и биогорива. Себестойността, респективно продажните цени, са основа за начисляване на лихви, такси и комисиони на обслужващи банки и др. финансови институции, което води до повишаването на този разход. От дружеството посочват, че в условията на форсмажор са имали затруднения и/или забавяния на потвърждения на доставки с почти всеки от доставчиците си.

От „Инса Ойл“ допълват, че във връзка с началото на военния конфликт в Украйна и рязкото покачване на цените на международните пазари, забавянията на доставките са довели до затруднения за дружеството, тъй като наличните обеми са спаднали до минимум, а получените нефтопродукти са на по-висока цена. Твърди се, че в този период „Инса Ойл“ ЕООД няма налични големи количества оперативни запаси и покачването на цените за кратък период е дало незабавно отражение при определяне на едровите цени на дружеството.

От "Лукойл" обаче твърдят, че не е имало индикации за дефицит дори при повишеното първоначално търсене.

От „Лукойл България“ ЕООД посочват, че през разглеждания период доставките на едро на бензини А-95Н и дизелово гориво към негови клиенти не само не са редуцирани, а са значително увеличени в сравнение с предишни периоди. Дружеството твърди, че е обезпечило целия поискан стоков ресурс, независимо че обемът му е превишавал в пъти обичайните нива на търсене, като това се отнася предимно до дизеловото гориво и автомобилен бензин А-95Н.

Други търговци на едро, от които Комисията е изискала информация, също посочват че в периода от 21.02.2022 г. до 07.03.2022 г., и конкретно на 02.03.2022 г., не са редуцирани доставките на бензин А-95Н и дизелово гориво.

Рeшeниeтo нa KЗK мoжe дa бъдe oбжaлвaнo в cъдa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още