IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните пазари в ЕС продължават диверсификацията през 2022 г.

България е една от страните, която отчита най-голям спад на пазарния дял на водещия доставчик на природен газ

16:20 | 02.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големите производители на електроенергия и природен газ в Европейския съюз (ЕС) отчитат спад на пазарния си дял през 2022 г. в много страни от блока, което подчертава нарастващата конкуренция на енергийния пазар в сравнение с предходната година, става ясно от нов доклад на Евростат.

Индикаторът на европейската статистическа служба показва дела на най-голямата енергийна компания в съответната страна на пазара на електроенергия. По-големите пазарни дялове са сигнал за монопол или олигопол на пазара.

Електроенергия

През 2022 г. увеличения на пазарния дял на най-големите компании за електроенергия са отчетени в четири страни членки на ЕС. В други четири делът остава стабилен, а в 16 страни се наблюдава спад на пазарния дял на водещата компания. Подобни намаления подчертават нарастващата конкуренция и диверсификацията на енергийния пазар.

Пазарен дял на най-големите енергийни компании в съответните страни членки на ЕС. Графика: Евростат Пазарен дял на най-големите енергийни компании в съответните страни членки на ЕС. Графика: Евростат

Най-голям пазарен дял на водеща компания отчита Кипър – 87,5%, където монополист е EAC, следвана от Хърватия – 73,6% (HEP Group), и Франция – 72,5%, където доминира фирмата за комунални услуги EDF.

За разлика от тях, пазарният дял на най-големите енергийни компании на пазара на електроенергия е най-нисък в Литва (12%), Полша (14,9%) и Италия (18%).

Природен газ

През 2022 г. пазарният дял на най-големия доставчик на природен газ в съответната страна членка на ЕС е намалял в 11 държави. Най-голямо намаление записва Литва (-29,8 процентни пункта), следвана от България (-14,5 п.п., макар все още да остава висок - 66%) и Франция (-11,5 п.п.).

Пазарен дял на най-големите доставчици на газ в съответните страни членки на ЕС. Графика: Евростат Пазарен дял на най-големите доставчици на газ в съответните страни членки на ЕС. Графика: Евростат

Най-голям ръст записват Словакия (+11 п.п.) и Хърватия (+5,4 п.п.).

Страните, в които основният доставчик на газ има най-голям пазарен дял, са Малта и Швеция – по 100%, следвани от Полша (92%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още