IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай спря да публикува данни за използването на възобновяемите източници на енергия

В своя месечен доклад енергийната администрация на страната публикува само средните работни часове на всички видове мощности за периода от януари до май

22:30 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Последният месечен доклад за енергийния микс на Китай изключва информация за нивата на използване по вида на източниците, след като последните данни показаха намаляване на използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), тенденция, която се очакваше да се задържи, съобщава Ройтерс.

В своя месечен доклад енергийната администрация на Китай публикува само средните работни часове на всички видове мощности за периода от януари до май. Предишни издания осигуряваха разбивка по източник на генериране, включително водно, топлинно, ядрено, вятърно и слънчево производство.

Очаква се нивата на използване на вятърна и слънчева енергия да спаднат допълнително, след като правителството облекчи правилата за използване на възобновяема енергия през май.

В доклада не се посочва причина за промяната в представянето на данните, като енергийната администрация на Китай не отговори на молбата за коментар на Ройтерс.

Публикуването на данните от предходния месец - което обхваща периода януари-април и е последният доклад, който включва подробна статистика - показва, че използването на слънчеви и вятърни паркове е намаляло, докато използването на водни и топлоелектрически централи се е увеличило.

През първите четири месеца на годината средните работни часове на вятърните и слънчевите паркове са намалели със съответно 77 часа и 42 часа до 789 и 373 часа. Работните часове на водноелектрическите централи са се увеличили средно с 48 часа до 783 часа, а топлоелектрическите централи са се увеличили съответно с 23 часа до 1448 часа.

Китайските власти заявиха в план за действие за намаляване на въглеродния отпечатък на 29 май, че ще увеличат лимита за ограничаване на енергията от възобновяеми източници от 5% на 10%, като същевременно ще ускори плановете за изграждане на далекопроводи за свръхвисоко напрежение.

Очаква се промяната да позволи изграждането на повече възобновяеми мощности, но при по-ниски нива на използване.

Средните часове на използване на всички разглеждани източници на електроенергия са били 1372 през първите пет месеца на годината, с 59 часа по-малко от същия период на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още