IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eni планира да набере 4 млрд. евро от продажбата на активи, свързани с въглеводородите

Това е част от по-широка стратегия за продажба на активи на стойност 8 млрд. евро през следващите три години

20:40 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италианската енергийна група Eni SpA цели да набере повече от 4 млрд. от продажба на активи, свързани с бизнеса за проучване, сондаж и извличане, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Това е част от по-широка стратегия за продажба на активи на стойност 8 млрд. евро през следващите три години. Звена, които може да попаднат в плана за продажба на активи, включват някои операции в Индонезия и Кипър, добавят източниците.

Двойният подход, изготвен от главния изпълнителен директор Клаудио Дескалци, ще принуди Eni да продаде активи, включително по-малки проекти, които биха могли да бъдат привлекателни за местните купувачи, като същевременно оцени продажбите на дялове в някои големи проекти.

Eni сигнализира, че иска постепенно да се изтегли от дейности, свързани с въглеводородите, за да финансира своя план за енергиен преход, а Дескалци преследва така наречения сателитен модел - разделяне на подразделения и партньорства с външни инвеститори, с цел в крайна сметка тези бизнеси да бъдат листвани. Плановете включват компанията за възобновяема енергия Plenitude и звеното за биорафиниране и мобилност Enilive.

Компанията потенциално може да набере от 850 млн. евро до 1 млрд. евро чрез продажбата на активи в Аляска на базираната в САЩ Hilcorp, докато подобна сума може да бъде генерирана и чрез продажбата на 30% дял в операциите в Кот д'Ивоар, посочват източниците, пожелали анонимност.

Eni също така планира реорганизация на своите дейности нагоре по веригата в Италия, за да ги прегрупира в едно звено, като дискусиите по темата продължават и все още не е взето окончателно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още