IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР утвърди с 2,4% по-ниска цена на газа за юли

Стойността на синьото гориво ще е 58,10 лв./MWh, съобщи решението си енергийният регулатор

15:44 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юли в размер на 58,10 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Енергийният регулатор утвърди цената след извършен анализ на внесените от „Булгаргаз“ актуални данни, формиращи цената на природния газ за юли, съобщи на сайта си енергийният регулатор.

В първоначалното си заявление общественият доставчик прогнозира цена в размер на 58,79 лв./MWh, или намаление с 1,28%, в сравнение с цената за юни. Въз основа на внесените актуални данни „Булгаргаз“ актуализира цената си на 58,10 лв./MWh, което е намаление с 2,43% спрямо юни, или почти два пъти по-голямо от предвиденото.

В ценовия микс за  юли е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 89,57 % от потреблението за този месец и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво.

Като втори източник „Булгаргаз“ е включил количества природен газ от ПГХ „Чирен“. По този начин утвърдената от КЕВР цена на синьото гориво е значително по-ниска от стойността на ценообразуващия индекс ТТF, тъй като не е обвързана с него. Този фактор е особено благоприятен за българските потребители, предвид значителното повишение на индекса през юни.

От КЕВР припомнят, че в утвърдената цена на природния газ са включени : компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по Наредбата за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ) и компонентата за компенсиране на разходи по Наредбата, която покрива разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за юли – към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още