IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите градове в Германия се готвят за трансформация при топлоснабдяването

Нов федерален закон предвижда до края на юни 2028 г. всички градове и общини в страната трябва да са изготвили планове за внедряване на възобновяеми източници

16:58 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската асоциация на градовете е убедена, че големите градове ще могат да изпълнят новите общински топлофикационни планове през следващите две години. „Графикът, който законът определя, е амбициозен за градовете – но осъществим“, казва управляващият директор на Германската асоциация на градовете Хелмут Деди, цитиран от Spiegel.

Коментарите отразяват факта, че крайният срок на регламента изтича след две години – на 30 юни 2026 г., когато градовете с по над 100 000 жители ще трябва да представят план за трансформация на топлоснабдяването към употреба на възобновяеми източници.

„Много градове вече бяха започнали да планират промяна в топлоснабдяването, още преди законът да бъде приет“, казва Деди. „Навсякъде кипи работа из топлофикациите“.

Според него обаче изготвянето на планове за трансформация на топлофикационните практики е само първата стъпка.

„Прилагането на това планиране ще бъде истинското предизвикателство, особено финансово. Градовете и техните общински комунални услуги няма да могат да се справят сами с това“, категоричен е Деди.

Разширяването и преустройството на отоплителните мрежи е особено важно за градовете. Федералното правителство обеща общо 3 милиарда евро за ефективни отоплителни мрежи (BEW) до 2026 г.

„Но имаме нужда от 3-те милиарда евро годишно в цялата страна през следващите години – и то по предвидим и надежден начин“, изтъква Деди. Това, което е необходимо, е инвестиционна сигурност с дългосрочно и надеждно финансиране от федералното правителство и провинциалните власти.

Плановете за трансформация на топлоснабдяването имат за цел да предоставят на собствениците на сгради и компаниите, но също и на самите общини и техните общински комунални услуги, насоки за техните инвестиционни решения, например когато става въпрос за разширяване на отоплителна мрежа или закупуване на термопомпа. „Отоплителното планиране има за цел да отговори на въпроса кой вариант на топлоснабдяване е особено подходящ за определена област или зона“, обясняват от Министерство на строителството.

До края на юни 2028 г. всички градове и общини в Германия трябва да са изготвили такива планове, които след това трябва да се преразглеждат на всеки пет години. Големите градове с над 100 000 жители трябва да имат готови планове две години по-рано, т.е. най-късно до края на юни 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още