IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ били най-големият източник на енергия в микса на ЕС през 2023 г.

Възобновяемата енергия представлява 44,7% от цялото производство на електроенергия в блока, докато делът на изкопаемите горива се понижава до 32,5 на сто

22:44 | 27.06.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Възобновяемата енергия е била водещият източник на електроенергия в Европейския съюз (ЕС) през 2023 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани днес.

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) представляват 44,7% от цялото производство на електроенергия, генерирайки 1,21 млн. гигаватчаса (GWh) - увеличение от 12,4% спрямо 2022 г. Бързият темп на инсталиране на нови слънчеви и вятърни проекти в целия блок е в основата на това увеличение.

Електричеството, генерирано от изкопаеми горива, като цяло е спаднало с 19,7%, допринасяйки с 0,88 млн. GWh, или 32,5 процента от мощността на ЕС.

Атомните централи са произвели 0,62 млн. GWh, или 22,8% от производството на енергия в ЕС, което е увеличение от 1,2%.

Графика: Евростат Графика: Евростат

Доставките на природен газ са спаднали със 7,4% спрямо 2022 г. - най-ниското ниво от 1995 г. насам. Най-голям спад в потреблението на природен газ се наблюдава в Португалия, Австрия и Чехия.

Доставките на петрол и петролни продукти са намалели с 1,5 на сто. Общото предлагане на тези изкопаеми горива бавно намалява през годините с малко изключение на 2022 г., когато икономиката започна да се възстановява от пандемията.

Още по-резки спадове бяха наблюдавани миналата година при кафявите въглища, обикновено използвани за производство на електроенергия; каменните въглища, използвани за отопление; и производство на стомана, понижавайки се до най-ниското си ниво, откакто се води статистика. Това следва продължаващия общ спад в употребата на въглища в целия блок.

Защо има рязък спад на изкопаемите горива?

През 2022 г. енергийната криза и проблемите с хидроенергията и ядрената енергия, дължащи се на горещо и сухо лято, създадоха драматична ситуация за доставките на електроенергия в ЕС. Изправен пред тези проблеми, блокът представи своя план RePowerEU , който има за цел да спести енергия, да разнообрази доставките и да насърчи прехода към чиста енергия.

Евростат казва, че неговите предварителни данни показват, че тези решения, взети през 2022 г., изглежда са имали „значително положително въздействие“ върху енергийните доставки на ЕС. Блокът отбеляза забележително увеличение на възобновяемата енергия и рязък спад на изкопаемите горива - особено на природния газ.

Кои възобновяеми източници са нараснали най-много?

Миналата година беше рекордна за слънчевата енергия по света, като Европа не прави изключение. Сега това е една от най-евтините форми на електроенергия в повечето страни, като цените достигат рекордно ниски нива през 2023 г.

Проучване, публикувано миналата година от Университета на Ексетър и Лондонския университетски колеж, прогнозира, че слънчевата енергия ще достигне „повратна точка“, превръщайки се в основния източник на енергия в света до 2050 г.

Предварителните данни на Евростат показват, че най-голямото увеличение на възобновяемата енергия в ЕС през миналата година идва от слънчевата енергия. В сравнение с 2022 г. тя е генерирала 18,9% повече електроенергия в ЕС през 2023 г. А през петте години от 2018 до 2023 г. производството на енергия от фотоволтаици се е увеличило с цели 126,3%.

Инсталациите на вятърна енергия също счупиха рекорди през 2023 г. В Европа офшорните проекти и силният растеж в Нидерландия увеличиха капацитета на този вид енергия.

За ЕС Евростат казва, че производството на вятърна електроенергия се е увеличило с 13,4% в сравнение с 2022 г. Като цяло вятърът е допринесъл повече за микса на ЕС през 2023 г., отколкото природният газ.

Електричеството от водноелектрически източници също расте през 2023 г. спрямо година по-рано, но поради сушите и горещото време в цяла Европа, ограничаващи капацитета, 2022 г. се разглежда като година с извънредна ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
fyodorovgb
преди 2 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
zelka007
преди 2 седмици
мдааа ... лоши времена друзя антиваксъре-газовици ... ще залагаме ли за годината , в която фосилите ще генерират по-малко от ядрените централи ?! а ще залагаме ли за годината , когато ще се изключи и последната въглищна централа в Европа ?! тук-таме ще ги оставят за студен резерв ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още