IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco планира да придобие дял в американски проект за износ на втечнен газ

Компанията подписа необвързващо споразумение за закупуване на 25% дял във втора фаза на експортния терминал за втечнен газ със Sempra в Тексас

20:30 | 26.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Saudi Aramco засилва стремежа си да се възползва от енергийните доставки на САЩ с първоначално споразумение за закупуване на дял в съоръжението за износ на втечнен природен газ (LNG) на Sempra в Тексас в сделка, която ще включва доставка на гориво от проекта, съобщава Bloomberg.

Държавният производител на петрол на Саудитска Арабия подписа необвързващо споразумение за закупуване на 25% дял във втора фаза на експортния терминал за LNG в Порт Артур. Aramco също ще приема доставката на 5 милиона тона LNG годишно в продължение на две десетилетия. Sempra и Aramco заявиха, че очакват да постигнат обвързващо споразумение.

Производителите на петрол от Персийския залив Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) се възползват от проекти за износ в САЩ, като ги добавят към своите портфейли за доставка на гориво. Двете страни влагат пари в местното производство на газ, за ​​да отговорят на енергийното и промишленото търсене у дома, като същевременно изграждат търговски операции за доставка на LNG с международен произход. Съседен Катар, който удвоява собствения си капацитет за износ на LNG, също притежава дялове в американски проекти.

„Това споразумение е важна стъпка в стратегията на Aramco да се превърне във водещ световен играч при LNG“, изтъква Насир Ал-Наими, президент на отдела „Нагоре по веригата“ в Aramco.

По-рано този месец Aramco сключи първата си сделка за закупуване на LNG от САЩ, като подписа 20-годишен необвързващ договор за доставка на 1,2 милиона тона LNG годишно от планирания проект на NextDecade Corp. в Тексас.

Aramco също купи LNG активи в Австралия, които ще осигурят на търговците по-близък достъп до пазарите в Азия.

Саудитска Арабия е най-големият износител на суров петрол в света и лидер на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Заедно с други производители, водени от Русия, по-широката група ОПЕК+ ограничава производството от години, за да подкрепи цените на петролните пазари.

С огромни инвестиционни планове, изискващи трилиони долари, Саудитска Арабия се стреми да разшири източниците на приходи, като същевременно си гарантира дял от развиващия се енергиен пазар. Много производители на енергия гледат на газа като на по-чисто преходно гориво, което би могло да намали емисиите, ако може да измести по-мръсните енергийни източници като въглищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още