IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ ще поевтинее с 1,28% през юли

КЕВР предлага цената на природния газ за юли да бъде 58,79 лв/MWh

17:09 | 26.06.24 г.
Автор - снимка
Автор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Запазва се първоначално заявената от "Булгаргаз" цена на природния газ за юли, която е с 1,28 на сто по-ниска от сега действащата. Това беше съобщено на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за обсъждане на доклад относно заявление от обществения доставчик от 10 юни за утвърждаване на цена за следващия месец.

В заявлението си до КЕВР дружеството е предложило за утвърждаване цена на природния газ за юли от 58,79 лева за мегаватчас (MWh).

Припомняме, че  КЕВР утвърди цена на природния газ за настоящия месец от 59,55 лв на мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС)

В заявлението на „Булгаргаз“ са посочени цените на отделните доставчици и количествата природен газ. От тях общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от два различни източника.

В ценовия микс за юли е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB) съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 84,10% от потреблението за месеца и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво. Като втори източник „Булгаргаз“ ЕАД е включил количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за юли - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.  

„Не се очаква изменение в предложената цена до 1 юли, тъй като в микса за регулирания пазар за следващия месец участват единствено количества по договора с Азербайджан и количества, които ще бъдат изтеглени от ПГХ Чирен. Нито едната доставка, нито другата се влияят пряко от стойността на ТТF индекса в Нидерландия", коментира на заседанието председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БТА.

На 1 юли „Булгаргаз“ ЕАД ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за юли. Същият ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената, по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още