IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждат се условия за финансиране на съоръжения за съхранение на ток от ВЕИ

Общият размер на безвъзмездното финансиране е близо 1,2 млрд. лв.

15:55 | 26.06.24 г. 3
Автор - снимка
Автор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерството на енергетиката обяви за обществено обсъждане процедурата за изграждане на национална инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници (RESTORE) от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Целта й е да осигури възможност за значително увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници в енергийния микс на страната, като едновременно с това се изгради и необходимата инфраструктура за нейното съхранение. 

„Изграждането на съоръжения за съхранение е от ключово значение за ефективното балансиране и управление на електроенергийната система. Успешното изпълнение на настоящата процедура ще гарантира сигурността и стабилността на електроенергийната система. Ще се осигури и възможност за интегриране на електроенергията, произведена от възобновяеми източници на пазара в страната и региона“, посочва министърът на енергетиката Владимир Малинов, цитиран от ведомството. По неговите думи това ще съдейства за устойчивото развитие на сектора на възобновяемата енергия.

Общият размер на безвъзмездното финансиране е близо 1,2 млрд. лв. Безвъзмездната финансова помощ не трябва да надвишава 50% от допустимите разходи, но не повече от 371,6 хил. лв. (без ДДС) за всеки мегаватчас използваем енергиен капацитет, предвиждат правилата по процедурата.  

В рамките на инвестицията ще бъде подкрепено изграждането и въвеждането в експлоатация на национална инфраструктура от съоръжения за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници с поне 3000 MWh използваем енергиен капацитет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 10
zelka007
преди 3 дни
До: Tikva007 ... фотоволтаиците изключиха въглищните централи през денят , сега батериите ще ги изключат и във вечерният пик на консумация ... а на Портовая си гори едно факелче , скоро украинците ще палнат още едно на Анапа ... апропо , колко кладенеца от началото на годината затвориха , или както е по рассийски консервираха , гъссспром ?! ръмжите от напъване да изкарате нещо , ама от пелмени с извара не можеш и да се изтропаш вече като нормален човек ... :))) ... лукче или виолетка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 дни
До: zelka00: Никой вече не пита, Ташке. Питат се хората помежду си и си отговарят с аргументи и факти. Ти не си човек, а устойчив ESG-iddiot. Теб може да те пита нещо само неустойчив твой брат по акъл. Умните хора питаха още преди време и разбраха всичко. Вече само ръмжат и чакат времето да ви споделят какво мислят, преди да ви избесят по улиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 11
zelka007
преди 3 дни
лека-полека друзя антиваксъре-газовици ... можеше и по-бързо , ама това са ни възможностите ... след някоя и друга годинка ще спрете да питате , а кво правим след като залезе слънчо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още