IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Малинов: Ядрената енергия е част от икономическата и национална сигурност на България

Служебният енергиен министър отхвърли информацията за изтичане на радиоактивна вода при ремонта на 6-и блока на АЕЦ "Козлодуй"

14:02 | 25.06.24 г. 1
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Снимка: БГНЕС
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Снимка: БГНЕС

Ядрената енергетика в България е част от икономическата и националната сигурност на държавата. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на събитие за представяне на компанията Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd. в София.

По думите на министъра това ще бъде водещ приоритет в работата на настоящото служебно правителство. Малинов се надява това да бъде приоритет и за всяко следващо правителство – да има сигурна, безопасна енергия от ядрени мощности на достъпна за бизнеса и населението цена, информира БТА.

Служебният министър изтъкна, че най-важният приоритет за развитието на ядрената енергетика в България е на първо място спазването на всички норми за безопасност и защита на околната среда, както и на човешкото здраве.

С решение на Народното събрание южнокорейската компания Hyundai Engineering & Construction бе избрана за провеждане на преговори за потенциален строител, за инженеринг, доставка и въвеждане в експлоатация на 7-и и 8-и блок на площадка номер две на АЕЦ "Козлодуй" с технология AP1000 на американската компания Westinghouse.

Малинов обърна внимание на това, че България е страна с 50-годишен опит в ядрения сектор и в управление на ядрени мощности. Именно поради тази причина програмата за диверсификацията на ядрената енергетика в страната ни, в която неразделна част е изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", е приоритет, от който не трябва да се отстъпва и трябва да продължи. Министърът отбеляза, че вече е постигната диверсификация на ядреното гориво на 5-и блок на ядрената ни централа.

Той се надява през лятото на следващата година в Народното събрание да се защитава реализацията на този проект, за да може той да бъде необратим и реализиран във възможно най-кратките срокове и най-конкурентната среда и икономически условия. Затова се разчита на сътрудничеството на Westinghouse и Hyundai Engineering & Construction. Служебният министър изтъкна, че по времето на проектирането, доставките и изграждането на 7-и и 8-и блок на атомната ни централа ще има и максимално участие на българския бизнес.

"Мой приоритет ще бъде в действителност това минимално изискване, което сме си поставили за 30 процента участие на българския бизнес, да бъде минималният стартов праг, от който да започнем", заяви Малинов. Той допълни, че по време на реализацията на проекта се очаква голямо участие и на физически лица. Опитът на Westinghouse и Hyundai Engineering & Construction показва, че при реализацията на проекта в пиковите моменти ще бъдат пряко ангажирани около 10 000 души на площадката. Поради тази причина трябва да започне работа отсега, за да се създаде необходимата довеждаща инфраструктура и да се осигурят нормалните и безопасни условия на труд на тези хора, за да може проектът да не се забавя.

Служебният министър на енергетиката отбеляза, че ключова стъпка е да се намерят най-добрите партньори и по отношение на осигуряването на финансирането на проекта. По този повод Малинов счита, че ключово място трябва да заеме корейската експортна банка за финансиране. Служебният министър разчита, че южнокорейското правителство ще подкрепи този процес.

Настоящото служебно правителство, по предложение на служебния министър на енергетиката, създаде междуведомствена работна група, която включва министри с цел да се окаже необходимото съдействие и да се ускорят всички административни процеси.

Междувременно Малинов подчерта, че ремонтът на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по план, отхвърляйки информацията за изтичане на радиоактивна вода при ремонтните дейности. Според него няма опасност за работещите в централата и за населението.

"Доколкото знам, в събота заместник-директорът на АЕЦ е излязъл пред медиите и е успокоил, че няма радиоактивна опасност за работниците и служителите, не е имало изтичане на радиоактивни води в Дунав и е уведомена Агенцията за ядрено регулиране и няма никаква опасност за населението", изтъква Малинов, цитиран от БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 11
cymru
преди 4 дни
Копейка следва парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още