IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одитори: Има пропуски в подготовката на ЕС за възможни газови кризи

Европа успя да избегне голям недостиг на газ след нашествието на Русия в Украйна, но не е ясно до каква степен това се дължи на политиките на ЕС

22:30 | 24.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ЕС е недостатъчно подготвен да понесе бъдеща газова криза въпреки въвеждането на редица мерки за прекратяване на зависимостта ѝ от руската енергия, съобщи Европейската сметна палата, цитирана от Ройтерс.

Доставките на енергия в Европа бяха преобърнати през 2022 г., когато бившият водещ доставчик на газ Русия навлезе в Украйна и намали доставките на горивото, като накара ЕС да въведе извънредни политики за запълване на газохранилищата, намаляване на използването на газ и съвместно купуване на газ.

Европа успя да избегне голям недостиг на горивото по време на кризата, но не е ясно до каква степен това се дължи на политиките на ЕС спрямо други фактори като мекото време през зимата и високите цени, които накараха индустриите да използват по-малко газ, сочи докладът на Европейската сметна палата, публикуван в понеделник.

Координацията между Брюксел и страните членки на ЕС помогна за намирането на нови маршрути за газови доставки, за да се предотврати недостиг, а задължаването на страните членки да запълнят газохранилищата си на 90% преди зимата създаде сигурност на пазара, посочват авторите на доклада.

Но според одиторите тези действия не са решили задоволително проблема с достъпността на газа, чиято цена нарасна до над 300 евро на мегаватчас през август 2022 г. спрямо около 50 евро на мегаватчас година по-рано.

„Комисията вече знаеше през 2014 г., че спиране на руския газ ще има огромно въздействие върху цените, но така и не подготви потребителите или индустрията за последиците от него“, коментира Жоао Леао, който ръководел одита.

Одиторите отбелязват и други пропуски в подготовката на Европа за кризи с доставките, включително, че шест страни членки на ЕС са запазили варианта да спрат газовите доставки на съседите си при извънредно положение.

Те отказаха да коментира как изтичането тази година на сделка за транзита на руски газ за Европа през Украйна ще засегне енергийната сигурност на Стария континент. Но отбелязват, че общата зависимост на ЕС от Русия е намаляла от 45% от общите газови доставки през 2021 г. на около 15% миналата година.

Очаква се търсенето на газ от Европа да намалее, тъй като страните свиват потреблението на изкопаеми горива, за да изпълнят климатичните си цели. Одиторите отбелязват, че ЕС далеч изостава от плановете си да изгради инфраструктура за улавяне на въглерод от продължаващото горене на газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още