IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България получава 65 млн. евро от ЕС за укрепване на електропреносната мрежа

Подкрепените проекти се фокусират върху производството на електроенергия от възобновяеми източници

15:22 | 24.06.24 г. 3
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България получава 65,2 млн. евро от Европейската комисия (ЕК) за проект за укрепване на електропреносната мрежа и интегрирането на възобновяемите енергийни източници в нея.

Средствата са част от общо близо 3 млрд. евро, които ЕК отпуска чрез своя Модернизационен фонд в подкрепа на 39 проекта в 10 държави членки, посочва се в съобщение на Европейската комисия.

Модернизационният фонд на ЕС подпомага модернизацията на енергийните системи, намаляването на емисиите на парникови газове в енергетиката, промишлеността и транспортния сектор и подобряването на енергийната ефективност.

Освен България, от първите плащания за тази година се възползват още 9 държави членки. Европейският съюз отпуска 2,967 млрд. евро в подкрепа на 39 енергийни проекта в България и останалите девет страни.

Деветте държави, освен България, които се възползват от първото плащане за 2024 г., са Хърватия (52 милиона евро), Чехия (835,2 млн. евро), Естония (24,1 млн. евро), Унгария (76,8 млн. евро), Латвия (26,8 млн. евро), Литва (59 млн. евро), Полша (697,5 млн. евро), Румъния (1,095 млрд. евро) и Словакия (35 млн. евро).

Подкрепените проекти се фокусират върху производството на електроенергия от възобновяеми източници, използването и внедряването на възобновяеми енергийни източници, модернизацията на енергийните мрежи и енергийната ефективност.

Модернизационният фонд на ЕС се финансира от приходите от продажбата на търг на квоти за емисии в рамките на Системата за търговия с емисии на ЕС. Той има за цел да подкрепи 13 държави членки с по-ниски доходи в техния преход към климатична неутралност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
candaceblue
преди 3 дни
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 4 дни
До: zelka007 ама зелкич, прави проекти и кандидатствай! Ти само се оправдаваш, как русофилията ти пречи. Или си по-калпав и от русофилите или едно от двете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 21
zelka007
преди 4 дни
нефелниците антиваксъре-газовици да прочетат последният абзац ... :))) ... и да не дърдорят за квотите де отивали ... по-скоро да се запитат как държава като Чехия с площ по-малка от нашата и население с малко по-голямо от нашето , без излаз на море (разбирай свободна търговия) е успяла да се пребори за ПЕТНАДЕСЕТ ПЪТИ по-голям бюджет ... помощ от публиката - рyccoфилията не помага никому , само пречи ... !! ... съчетано с баце и намагнитеният феномен , неочаквано добра комбинация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още