IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eni очаква да завърши продажбата на дял в своето звено за биогорива до края на 2024 г.

Все още има въпроси около сделката, които се обсъждат, посочва главният изпълнителен директор Клаудио Дескалци

14:00 | 24.06.24 г.
Главният изпълнителен директор на Eni Клаудио Дескалци. Снимка: Bloomberg L.P. 
Главният изпълнителен директор на Eni Клаудио Дескалци. Снимка: Bloomberg L.P. 

Италианската енергийна група Eni очаква да завърши продажбата на миноритарен дял в своето подразделение за биогорива Enilive до края на 2024 г., заяви главният изпълнителен директор Клаудио Дескалци, цитиран от Ройтерс.

„Планът (за продажба) е в ход, все още има въпроси, които се обсъждат... нашата цел е да приключим до края на тази година, (разговорите) се ускориха“, посочва Дескалци, след като бе попитан за продажбата по време в конференция в Милано, организирана от всекидневника Il Giornale.

През април Ройтерс съобщи, че продажбата на миноритарните дялове както в Enilive, така и в подразделението за биопластмаса Novamont, която може да донесе общо около 1,3 млрд. евро, ще бъде завършена до края на годината.

През май междувременно стана ясно, че италианското Министерство на финансите е продало дял от 2,8% в Eni, набирайки по този начин 1,4 млрд. евро, в стремежа си да привлече средства, за да подкрепи публичните финанси на страната.

Все пак правителството запазва строг контрол върху Eni, тъй като общият му дял все още е над 30%, а държавният кредитор Cassa Depositi e Prestiti (CDP) притежава 28,5% от енергийната компания.

Eni, която има пазарна стойност от около 49 млрд. евро, разшири обхвата си в производството на природен газ и възобновяеми енергийни източници в последните години.

Компанията се реорганизира чрез стратегически план за разделяне на биохимическия ѝ бизнес Novamont и създаване на подразделение за дейности по улавяне на въглерод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още