IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленият преход на Франция е в риск, ако Марин льо Пен спечели изборите

Енергийната пътна карта на „Национален сбор“ обещава повече ядрена енергия и водород, но по-малко вятърни турбини и соларни паркове

11:10 | 21.06.24 г. 10
Лидерът на "Национален сбор" Марин льо Пен. Снимка: Bloomberg L.P.
Лидерът на "Национален сбор" Марин льо Пен. Снимка: Bloomberg L.P.

Плановете на Франция да разшири капацитета на възобновяемата енергия и да се откаже от изкопаемите горива са застрашени от крайнодясната националистическа партия на Марин льо Пен, „Национален сбор“, която може да спечели най-много места на предсрочните парламентарни избори това лято и да отмени ключови политики за околната среда, пише Bloomberg.

Отразявайки гнева на някои гласоподаватели, че политиките в областта на климата удрят портфейлите им и свободата на избор, „Национален сбор“ обеща да отмени основните елементи на историческата Зелена сделка на Европейския съюз (ЕС). Победа за партията може да застраши комуналните услуги, разработчиците на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), производителите на турбини и производителите на автомобилни батерии, насочвайки Франция към провал по отношение на екологичните ѝ ангажименти към партньорите от ЕС.

„Искаме да спрем наказателните екологични политики“, обяви в интервю Жан-Филип Танги, който отговаря за икономическата и енергийна платформа на „Национален сбор“. „Не искаме да изоставим плана за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г., искаме да го постигнем с други средства“, добави той.

Ако сформира следващото правителство, „Национален сбор“ ще спре развитието на вятърната енергия, ще изостави забраната за продажба на бензинови и дизелови автомобили, планирана за 2035 г., ще разхлаби изискванията за обновяване на жилища и ще ограничи плановете за изключване на най-замърсяващите автомобили от големите градове. Вместо това партията на Льо Пен ще се съсредоточи върху изграждането на нови ядрени реактори и подкрепата за разработването на чисти горива като водорода.

Тази политическа програма би представлявала сеизмична промяна в енергийните приоритети на втората по големина икономика в ЕС. Президентът Еманюел Макрон, чиято партия „Ренесанс“ в момента е на трето място в последните социологически проучвания, беше поставил амбициозна пътна карта за всичко – от вятърната, слънчевата и ядрената енергия до електрическите автомобили, реновирането на сградите и екологичните горива. Сега всичко това е поставено на риск.

„Всички предприятия, които са субсидирани и имат въздействие върху населението, като вятъра, ще бъдат в голяма опасност“, коментира Никола Рошон, главен изпълнителен директор на фонд мениджъра RGreen Invest. „Това ще замрази темпа на изграждане на нови проекти“, добавя Рошон.

Инвеститорите, които вече са притеснени от по-широкото икономическо въздействие на евентуална победа на „Национален сбор“, разпродават акции на френските енергийни компании. Книжата на комуналната фирма Engie и разработчика на ВЕИ Voltalia поевтиняха значително спрямо други акции, търгувани на борсата в Париж през последните седмици.

Популистите по света, от Доналд Тръмп в САЩ до Найджъл Фараж във Великобритания, обещават да отменят политиките за ниски нива на въглеродните емисии, омаловажавайки изменението на климата преди ключовите избори. Стратегията им изглежда работи, като зелените политически партии претърпяха големи загуби на европейските избори по-рано този месец.

Във Франция партията на Льо Пен достигна по-голяма популярност благодарение на тревогата на избирателите относно скока на сметките за газ и електроенергия в резултат на инвазията на Русия в Украйна. „Национален сбор“ се ангажира да намали данъка върху добавената стойност на бензина, природния газ, горивото за отопление и електричеството. Разходите за това, които се оценяват на 14 млрд. евро, ще бъдат частично финансирани от временния данък върху неочакваните печалби на енергийните компании и по-ниските субсидии за възобновяеми източници.

Министърът на финансите Брюно льо Мер предупреди по-рано, че тези политики ще задълбочат бюджетния дефицит на Франция - вече един от най-големите в Европейския съюз - и ще повишат разходите по заемите както за бизнеса, така и за домакинствата. Министерството на финансите определя цената на предложеното от „Национален сбор“ за намаляване на ДДС на близо 17 млрд. евро.

Най-голямата промяна в екологичната политика в резултат на евентуална победа на „Национален сбор“ би била при вятърната енергия, която представлява около 10% от производството на електроенергия във Франция. Макрон планира да предостави финансова подкрепа за голямо разширение на капацитета на този източник, добавяйки около 1,5 гигавата оншорни вятърни проекти годишно, като се подготвя и търг за почти 16 гигавата офшорни турбини до края на 2026 г.

Танги, наричан „Г-н Икономика“, казва, че Франция няма нужда от повече вятърна енергия. Миксът от електроенергия в страната вече е почти изцяло без въглерод, като около 90% идва от ядрена, водна, вятърна и слънчева енергия. Той дори би премахнал ограничен брой турбини, които са „грозни“, в емблематични туристически зони.

Партията на Льо Пен ще прекрати и подкрепата за нови проекти за слънчеви паркове, които използват китайски панели, като същевременно ще подкрепи изграждането на фотоволтаично оборудване във Франция, посочва Танги. Подобен ход може значително да забави развитието на сектора, тъй като Европа почти не произвежда слънчеви панели, а проектите за изграждане на две фабрики във Франция все още не са стартирали.

Що се отнася до ядрената енергия, „Национален сбор“ ще подкрепи изграждането на 20 реактора до 2045 г., разкрива Танги, отивайки по-далеч до 14-те нови атомни централи, които Макрон иска от Electricite de France да построи. Разходите за това ще бъдат частично компенсирани от спестяванията на инвестиции в енергийни мрежи благодарение на забавянето на новите мрежови връзки за възобновяеми източници, посочва Танги.

Някои инвеститори, като Тиери Ду, главен изпълнителен директор на Meridiam - която е инвестирала повече от 22 млрд. долара в активи на инфраструктурни компании по целия свят - са оптимисти, че разширяването на чистата енергия ще продължи във Франция.

„Не вярвам, че ще има забавяне на инвестициите в енергийния преход“, коментира Ду. Неговият фонд току-що реши да реинвестира в Allego, компания, която изгражда мрежи за зареждане на автомобили във Франция и други европейски страни. „Също така не се притеснявам за европейската Зелена сделка“, добавя той.

„Национален сбор“ ще трябва да спечели най-малко 289 места в края на изборите в двата тура на 30 юни и 7 юли, за да получи мнозинство в Националното събрание, предпоставка, поставена от президента на партията Жордан Бардела, за да стане министър-председател. Партията имаше 88 места в предишния парламент.

Предвид структурата на френските избори е трудно да се предвиди окончателното преброяване на местата преди началото на гласуването. За първия тур социологическите проучвания показват, че „Национален сбор“ води с 32,7% от гласовете. Левият алианс, наречен Нов народен фронт, е втори с 26,3%, докато партията на Еманюел Макрон „Ренесанс“ и нейните съюзници са на трето място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
turquoise901
преди 1 седмица
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 10
zelka007
преди 1 седмица
До: evlogi ... а същата тази европейска програма хоризонт 2020 , сега вече е нова и с новият бюджет , се нарича програма "хоризонт Европа" ... хвърли и едно око ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 11
zelka007
преди 1 седмица
До: evlogi ... предполагам си наясно , че за да можеш сега да гледаш в реално време на компютъра си кой , къде , какво , колко и с какъв СО2 интензитет , произвежда в белият свят като електричество ... зад това стои огромна работа по организиране на информацията , стандартизиране , технически спецификации , организиране на пазарни принципи и парични потоци ... и всичко това по начин , който да е максимално удобен на инвеститори , производители , търговци , потребители ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 1 седмица
До: khao ... мхм ... малък и смешен политкомисар в пенсионна възраст ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 12
zelka007
преди 1 седмица
До: evlogi ... този резултат е завършекът на европейската програма хоризонт 2020 ... :))) ... туканка преди години като ви писах за един малък гръцки остров , с проект финансиран от тази програма , се надпреварвахте да се упражнявате в/у никът ми ... :))) ... програмата спомогна за полагане основите на цялата технологична база за това ... в неделя Германия беше изцяло само на вятър и слънце ... Франция беше 50% на ВЕИ ... Испания беше почти само на слънце и вятър ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 1 седмица
До: zelka007 виж го проссстия как се издава че е мултиакаунтър :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
mulea
преди 1 седмица
***==>боклуУка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
тошко_стоте_акаунта
преди 1 седмица
До: 1"00", гусин ваксъре гЪзовик, с това пробито твърдение си за ***! Не си Убедителен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
evlogi
преди 1 седмица
До: zelka007 Може би в някои моменти, но за 2023 г делът на вятърната енергия е 10.3%, соларната 4.4% и водноелектрическата 11.9%.Общо обаче наистина делът на беземисионните източници е 91.4% ..С което Франция безапелационно е една от най-нискоемисионните европейски икономики.Ако не робуваха на странни идеологии, и много други страни , например Германия, можеха да са така.Вместо това немците имат 6-7 пъти повече емисии со2 на мегаватчас производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 13
zelka007
преди 1 седмица
хаха ... в ядрена Франция , вятър , слънце и вода дават вече 30-40% от електрическата енергия ... опусната работа друзя антиваксъре-газовици ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още