IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите пазари в ЕС още помнят кризата през 2022 г. и какво значи "Газпром" да спре газа

Има няколко фактора, които могат да повишат цената на природния газ през иначе спокойното лято

18:52 | 19.06.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Damian Lemańsk/Bloomberg
Снимка: Damian Lemańsk/Bloomberg

Газовият пазар обикновено е спокоен през лятото, но в Европа за трета поредна година се чакат предизвикателства, пише Bloomberg. Търговците все още са под влияние на енергийната криза, обхванала континента през 2022 година и следят с повишено внимание доставките, действията на Русия и други възможности, които могат да засегнат пазара на втечнен газ.

Сред тях например  е развитието на делото на Uniper срещу "Газпром". Германската компания заведе иск срещу "Газпром" заради ограничените доставки през 2022 година и го спечели - Стокхолмският арбитражен съд наложи санкция от 13 млрд. евро за руския газов гигант.

Тъй като е много малко вероятно "Газпром" да плати компенсацията, то плащанията на малкото останали купувачи на руски газ ще бъдат насочени към Uniper и тогава Русия изцяло ще прекрати доставките на газ в ЕС.

Анализатори коментират, че това е най-сериозната заплаха за доставките на газ в ЕС през това лято. Ефектът от нея ще бъде усетен най-тежко в Австрия и Унгария, където Русия е основен доставчик. Само по отношение на Австрия липсата на "Газпром" ще отвори "дупка" от 6 млрд. куб. метра, които трябва да бъдат намерени.

Опасност за доставките крият и намеренията за санкции на ЕС по отношение на руския втечнен газ. Това ще бъде първата подобна мярка върху газовия сектор на Русия, като досега Москва сама налагаше ограничения. За разлика от "Газпром" производителят на втечнен газ "Новатек" може да насочи танкерите към други части на света (тоест да остави свободни количества от други компании на пазара), но не е ясно как точно ще отговори на европейска санкция.

Забраната за внос на руски втечнен газ все още се обсъжда и няма публикувани всички детайли около нея, но тя е част от поредния пакет с мерки, които да ограничат приходите за руската хазна, с които Москва да воюва в Украйна. Според оценката на анализаторите цитирани от Bloomberg, забраната няма да доведе до намаляване на количествата газ в Европа, но вероятно ще повиши, дори и за кратко, цените на суровината.

Технически проблем преди седмици обаче върна опасенията за ефекта от прекалената обвързаност с един доставчик, бил той и приятелски настроената Норвегия. Страната в момента е основен доставчик на тръбен газ за Европа и непланирано спиране на доставките предизвика рязко поскъпване на природния газ на нидерландската борса TTF. А през септември предстоят и няколко планирани прекъсвания за поддръкжката на съоръженията. Това е дни преди началото на газовата година в Европа (1 октомври) и може да бъде възприето зле от пазарите, допълва още Bloomberg.

Горещи вълни през лятото ще повишат потреблението на газ (за производство на електроенергия) в Европа и отново имат потенциал за поскъпване на природния газ. По отношение на природните явления има още едно събитие, което ще влияе на пазарите - сезона на ураганите в САЩ, който досега засяга доставките на втечнен газ.

Търговците реагират нервно и на спирането на транзита на газ през Украйна в края на 2024 година. Тогава изтича договора между "Нафтогаз" и "Газпром" и от украинската компания предупредиха още през 2023 година, че той няма да бъде удължен. Исторически обаче спирането на транзита през Украйна винаги се е свръзвало с големи катаклизми на газовия пазар в Европа и сега има същия потенциал.

Преди дни стана ясно, че ЕС търси алтернативни източници на газ, които да преминават през Украйна и един от тях е Азербайджан.

Не на последно място са газохранилищата. През миналата година европейските държави спестиха големи количества газ и това им помогна да започнат 2024 година с успокоителни резерви. Тази зима повечето държави се възползваха от ниските цени на пазара и миксираха с количествата от газохранилищата, тъй като цената на резервите беше много висока - те бяха формирани през лятото и есента на 2022 година, когато газът достигна рекорд от над 350 евро за мегаватчас.

Сега и кампанията по нагнетяване в някои държави върви по-слабо от очакваното. По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) нивото на запълняемост на газохранилищата в ЕС към 17 юни е около 74%, но в Хърватия например е 50% от наличния капацитет за съхранение. Данните за България сочат, че газохранилището в Чирен е пълно до 64% от капацитета си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 11
khao
преди 1 седмица
До: Jorkata да, втора поредна седмица е така. Явно нещата започват да стават зле на фронта и атакъват с пропаганда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 21
Jorkata
преди 1 седмица
Пак ли пробутваме руски опорки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 23
khao
преди 1 седмица
До: Damian12 кви пари ще търси? ние го построихме с бюджетни пари..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
sianaapricot
преди 1 седмица
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
Damian12
преди 1 седмица
Спиране на Турски поток означава фалит на Булгартрансгаз. В допълнение, господин Путин вероятно ще почука на вратата на родния дом на Генерал Борисов в Банкя, да си търси едни милиони и ще стане интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 26
zelka007
преди 1 седмица
австрийците могат да получават газ през интерконекторите на германската и на италианската граница , а унгарците имат достъп до два lng терминала ... да се оправят от догодина !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още