IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва обеща, че ще спази ангажимента са към ОПЕК+, но износът на руски петрол расте

Износът достига най-високото си ниво за последните два месеца в първата половина на юни

22:01 | 18.06.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За втора поредна седмица износът на руски петрол расте, независимо от заявките на Москва, че ще намали добивите през юни, за да изпълни ангажимента си към ОПЕК+. Това сочат данните на Bloomberg, базирани на данните от движението на танкерите от руските пристанища и съпоставени с информацията от анализаторите от Kpler и енергийния търговец Vortexa.

В средата на април износът на петрол от Русия достига най-високото си ниво за 2024 година, но през целия май имаше спад от 11% на годишна база. От началото на юни тенденцията се обърна и вече достига връх за последните два месеца.

В седмицата 10-16 юни износът на петрол от Русия се повишава с 5% до 3,7 млн. барела на ден. В четирите седмици до 16 юни увеличението е от 80 хил. барела до 3,42 млн. барела на ден, сочат още данните на Bloomberg. Агенцията отбелязва ръст на износа от пристанищата в Балтийско море (Приморск и Уст-Луга), но и известно намаление от Новоросийск и терминалите на Тихоокеанското крайбрежие - Козмино и Де Кастри.

Основният пазар на руския петрол е Азия, закъдето се насочват по 3 млн. барела на ден, включително и товарите без крайна дестинация, които в крайна сметка се озовават в региона. Индия купува по около 1,5 млн. барела на ден, а Кита  - 1,23 млн. барела, към които се добавят и около 800 хил. барела на ден през петролопровод, което прави Пекин най-големият купувач на петрол от Русия.

В района на Черно море единственият купувач на руския петрол е Турция, която през миналата седмица е получавала по 420 хил. барела на ден.

Заради увеличените количества приходите от продажбата на петрол достигат най-високото си ниво за последните шест седмици - 1,79 млрд. долара. Засега това е под върха от 2,17 млрд. долара, записани през юни 2022 година, но и два пъти повече от отчетените 930 млн. долара през декември 2022 година, когато бяха наложени санкциите на Запада.

Русия продължава опитите си да заобикаля ограниченията, прекачвайки петрол в крайбрежията на Мароко и Оман. Предишната дестинация беше край Гърция, но Атина започна да провежда редовни военни учения и това прогони руските танкери. Другата мярка е преименуване на кораби под санкции - в момента три от поставената под санкции компания "Совкомфлот" превозват петрол по този начин. Един от тях претовари петрола край бреговете на Сингапур. Другите два се насочват в същото направление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
willyt468
преди 1 седмица
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 1 седмица
До: khaoНякой уроци се учат по-трудно :) Многополюсен свят ни очаквал казват ,пък китайците казват : внимавайте какво си пожелавате :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 1 седмица
тия араби колко са наивни.... били имали договорка с москалите, а те от своя страна били обещали нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още