IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтината електроенергия убива интереса към енергийните общности

Идеята за енергийни общности е част от концепцията за енергийна ефективност и зеления преход в ЕС

17:54 | 18.06.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съгласно европейските директиви енергийните общности са част от плана за зелен преход, като те трябва да работят за повишаване на енергийната ефективност на местно ниво. В текстовете на Директивата за енергийната ефективност се посочва, че държавите от Европейския съюз (ЕС) трябва да насърчат създаването им.

При подходяща подкрепа от страна на държавите членки енергийните общности могат да подпомогнат борбата с енергийната бедност чрез улесняване на проекти за енергийна ефективност, намаляване на потреблението на енергия и по-ниски тарифи за доставка, е записано още в Директивата.

Реално в текстовете няма записани точни определения, а само насоки, които да се използват от националните власти за децентрализацията на енергетиката.

В Австрия интересът към подобни общности се увеличава рязко в последните години и към юни 2024 година има създадени към 4000. Първоначално те са получавали финансиране от Министерството на климатичните промени, разказа Ангела Холцман от Австрийската енергийна агенция по време на конференцията "Енергийните общности: двигатели на енергийния преход в България".

В България стимули за създаването на енергийни общности няма. Според Ивайло Алексиев, директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), това не е непременно лошо - по-добре да се натрупа опит и данни от работата на тези общности, за да се види къде са проблемните места и да се насочат правилно стимулите.

В нормативната база има няколко проблемни момента, коментира експертът от Министерството на енергетиката Николай Налбантов. Това е липсата на уточнение как да се използва мрежата и как да бъде измерена електроенергията, тъй като в общността трябва да има нетно виртуално отчитане. За него обаче най-сериозната пречка е липсата на изцяло либерализиран пазар и особено това важи за създаването на гражданските енергийни общности - на регулирания пазар цената е по-ниска и няма икономически стимули за участие в енергийна общност, каза Налбантов.

"Регулираната цена и ниската цена на електроенергийната борса убива смисъла на енергийните общности", призна и Лъчезар Петров, който е един от основателите на платформа за краудфъндинг, насочена именно към финансиране на енергийни общности. Липсата на финансиране също не е  за подценяване за развитието на тези общности, защото проучванията на платформата показват, че банките се въздържат да подкрепят малки проекти (до 1 мегават).

Авторите на идеята се опитват да привлекат и пасивни инвеститори - такива, които имат финансови средства и желание, но нито уменията, нито времето да създадат такава общност.

Петров е категоричен, че потенциалът на покривите в големите градове може да бъде използван и това няма да затрудни балансирането на системата, нито ще товари мрежата. Сега обаче интересът е нулеви - замразени са дори и напълно одобрени проекти, защото цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) се срина с включването на зелените мощности.

Експертът отбеляза, че моментът е бил много подходящ за подготовката за либерализацията на битовите потребители именно заради ниската цена на БНЕБ. Първоначално това бяха и плановете - от 1 юли домакинствата да не разчитат на регулираните цени, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а на доставчици, като първоначално беше предвидено правителството да определи таван на цената на електроенергията, за да няма големи катаклизми за хората, докато свикнат с новите условия.

В крайна сметка обаче предходното Народно събрание промени закона в едно от последните си решения преди предсрочните парламентарни избори.

Идеята за енергийните общности реално е част от концепцията за енергийна ефективност - електроенергията се произвежда много близо до мястото на потреблението, пестят се разходите и загубите от преноса по мрежата. Освен това тя е напълно в съзвучие с плановете за енергиен преход, защото предвижда масово използване на възобновяеми енергийни източници.

Въпреки че няма финансови стимули, за енергията за собствени нужди, каквато е произведената от енергийните общности, важат редица облекчени процедури за издаване на лицензи и разрешения. Освен за доставки на електроенергия, енергийни мощности могат да бъдат създадени и за топлинна енергия.

По време на дискусията участниците повдигнаха въпроса трябва ли да има специален регистрационен режим на енергийните общности. Част от опасенията са, че с определението "енергийна мощност" може да бъде злоупотребено и да се избегнат някои изисквания към производството на електроенергия.

Според Министерството на енергетиката обаче регистрацията не е необходима и всяка общност трябва сама да изработи правилата за работа. "Енергийните общности трябва да бъдат създадени по инициативата на участниците, а не административно", допълни още Налбантов.

Ивайло Алексиев също подкрепя това становище и допълва, че няма смисъл от регистрация, защото няма държавни стимули, които да бъдат следени дали се разпределят правилно.  

Според адв. Павлин Стоянов с регистрите се избягват злоупотреби. Той отбеляза, че енергийните общности могат да бъдат регистрирани в КЕВР или на БНЕБ, но призна, че тогава трябва да бъде отчетено как ще бъдат плащани таксите за участие и други административни разходи.

Участниците в дискусията признаха за още един много сериозен проблем при създаването на енергийните общности - нежеланието на хората да се сдружават. Това се вижда отлично при програмите за саниране, обясниха още ръководители на подобни проекти у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 седмица
*Съгласно европейските директиви енергийните общности са част от плана за зелен преход, като те трябва да работят за повишаване на енергийната ефективност на местно ниво. В текстовете на Директивата за енергийната ефективност се посочва, че държавите от Европейския съюз (ЕС) трябва да насърчат създаването им.* - Това все едно е извадено от тезисите на някой конгрес на БКП от времето на презрелия социализъм. Как може след толкова години коммуннетата толкова да си приличат?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още