IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще произвежда балансиращата енергия

Електроенергийният системен оператор трябва да върне надвзетия приход на ВЕИ фирмите, смята Мария Кръстева, изпълнителен директор на АСЕП

18:10 | 18.06.24 г. 6
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През последните шест месеца енергийният пазар се променя не само в България, но и в целия Европейски съюз поради промяна в производството. Навлизат много нови ВЕИ, които са трудни за управляване, и реализират по-големи небаланси за сметка на много по-гъвкавите мощности на ТЕЦ-овете. Създават се проблеми в балансиращия пазар, като България е отговорна за 50% от всички дисбаланси на европейския енергиен пазар. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Мария Кръстева, изпълнителен директор на Асоциация sвободен енергиен пазар (АСЕП).

"Има нередности, които трябва да бъдат отстранени, изтъкна тя и заяви, че небаланси винаги ще има. – Те донякъде се дължат на търговското поведение на участниците, но по-ключовият въпрос е кой ще произведе балансиращата енергия. Когато в нашата система няма производители на балансираща енергия, тогава се появяват проблеми, защото няма кой да покрие недостига или излишъка“.

Кръстева обясни, че големият проблем на балансиращия пазар е, че няма достатъчно мощност, тъй като ПАВЕЦ "Чаира" – най-голямата балансираща мощност на Балканския полуостров, не работи и „доколкото се разбира, има сериозни проблеми с ремонта – как ще се осъществи и дали ще се осъществи“.

Изпълнителният директор на АСЕП съобщи, че на всеки потребител са се вдигнали четири пъти разходите за балансирана енергия. И посочи, че става въпрос за всички стопански производители.

Друг проблем, за който не се говори много, е, че не се изпълнява Законът за енергетиката и европейските регламенти да се предоставя достъп до данни в реално време, коментира тя.

Според Мария Кръстева краткосрочните решения включват да се върне надвзетият приход на фирмите, защото в противен случай те са застрашени от фалит. Изпълнителният директор на АСЕП настоява да се коригира методиката за изчисление. Като ключова промяна, но по-дългосрочна мярка, е да се осигури конкуренция на балансиращи мощности. „Тогава и системният оператор ще има възможност да управлява по-добре небалансите", посочи Кръстева.

Тя смята, че ако ПАВЕЦ "Чаира" се върне в системата като балансираща мощност, това би решило всички проблеми. „Но дори в момента се чува, че не се наема никоя фирма, която да го ремонтира. Но дори и да стартира ремонтът, той ще отнеме месеци. А това е системен проблем и не е свързан с поведението на отделните участници“, отбеляза тя.

Според нея решенията, които се налагат, за да не се допускат аномалии на енергийния пазар, са на много нива – някои са спешни и трябва да се направят бързо, защото в моментацари „страшен хаос, особено при по-малките ВЕИ производители, които са най-засегнати“.

Изпълнителният директор на АСЕП съобщи, че в момента те се организират и обединяват колективно да спрат работата на централите, защото са на загуба при липсата на прогнозируемост.

Кръстева предупреди, че решението им да спрат централите ще рефлектира по много начини на системата, включително и по-високи цени за всички. И настоява за май месец да се направи спешна калкулация кой какво е платил, колко е надвзетият приход на Електроенергиен системен оператор (ЕСО), който да се върне към реалните фирми, които са ги платили.

Сбъркана ли е методиката за изчисление на балансиращата енергия? Какъв трябва да е „спешният механизъм“, с който ще може да се намалят загубите? Заплашени ли са от фалит малките фирми с фотоволтаици? Докога либерализацията на пазара ще е политическо решение?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Пишман Investor
преди 1 седмица
Мария Кръстева, изпълнителен директор на АСЕП..............Много глупости е казала, надявам се поради ЧИСТА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, а не заради желанието й да МАНИПУЛИРА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ.....въпреки, че на места си има и чисти лъжи........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 1 седмица
До: Tikva007 ... ам неумнии и в 'асково един ТЕЦ също го сгласиха по подобна схема ... :))) ... цъкни си в бивол-а , дългосрочни догори за рассийски степни изпарения , щото те са безалтернативни уж ... и захаросаното на баклавичките , балансиращите мощности ... имаш ли спомен Бащицата какви софри беше опънал на едни рассияни във Варна преди години , там около едни сараи ... е , чети сега за балансиращи мощности , и се упражнявай в/у никът ми ... нефел си бил нефел ще си заминеш !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 13
zelka007
преди 1 седмица
До: Tikva007 ... ам мегабатериите неумнико са едни ups-и . те са постоянно включени и оправят и пиковите производства и пиковите недостатъци ... много хитро са замислени , и като направа и като управление ... ам туканка един хидроиндженер с един буда се опитаха да вкарат хем руски тръби , хем един тец да го направят на газова балансираща мощност хем друг да го плати , ама не станА ... т.е. те ТЕЦа го направиха вече де , ама нещо газта искат друг да я плаща ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 15
zelka007
преди 1 седмица
До: Tikva007 ... коги си роден неумен , обикновено цел живот си си неумен и като такъв си заминаваш ... неумен ... целият рев в момента е за балансиращите мощности !! в един момент имаш пиково производство , а не можеш да го съхраниш ... защо ?! защото некой орева орталъка за мега батериите , счупиха ПАВЕЦа , и сега ще счупят пазара ... те , да видите колко е зле на пазар , и колко си беше хубаво на въглища , хем базови мощности хем балансиращи . кат искате да ги спрете да видите ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 седмица
*Кой ще произвежда балансиращата енергия* - Видно е кой - вкиснатата зелка Ташка фон Тошко-Мюнхаузенова отдавна я произвежда.под формата на напоителни потоци от вкиснат прръддлив зелев сок, изливан тук като нескончаеми, денонощни енергийни фантасмагории. Тррольовете денонощно ще балансират тук, докато не им спрат тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 15
zelka007
преди 1 седмица
ето едно интересно решение от Финландия , за акумулиране на ВЕИ енергия с променлив потенциал и контролираното й изразходване после в топло преносната мрежа - пясъчна батерия . има работещ промишлен дизайн 100кВт / 8МВтч , а строят за цяло градче в момента 1МВт / 100МВтч ... 95% КПД не е зле ... все пак Финландия е слънчева южна държава , а у нас с това северно изложение ... :))) ... https://polarnightenergy.fi/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още