IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Португалия започва да изгражда в началото на 2025 г. своя най-голям вятърен парк

Паркът ще бъде включен към хидроенергийния комплекс „Тамега“, един от най-мащабните водноелектрически проекти, завършени в Европа за последните 25 години

18:45 | 17.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нов вятърен парк в Португалия получи екологично одобрение от правителството - и след като бъде построен, той ще стане най-големият в страната, съобщава Euronews.

Компанията за производство на възобновяема енергия Iberdrola ще интегрира централата в помпено-акумулиращия водноелектрически комплекс „Тамега“ в Северна Португалия.

Новият вятърен парк ще има капацитет от 274 MW, способен да поддържа годишното потребление на 128 000 домакинства.

Iberdrola посочва, че ще въведе редица мерки за опазване на околната среда около новия парк.

Следващата стъпка на компанията ще бъде да кандидатства за лиценз за производство на зелена енергия към португалската Генерална дирекция по енергетика и геология. Целта на Iberdrola е да започне работа по парка в началото на 2025 г.

Новият проект на енергийната компания ще се превърне в най-голямата хибридна система за чиста енергия в Португалия .

Паркът ще използва същата връзка към електрическата мрежа като помпено-акумулиращия хидрокомплекс „Тамега“, увеличавайки максимално капацитета на точката на свързване. 

„Двете технологии ще се допълват взаимно, за да увеличат максимално продукцията и производството, оптимизирайки електрическата инфраструктура“, изтъква компанията.

Iberdrola казва, че ще приложи набор от мерки за подпомагане на екосистемите в рамките на вятърния парк. Те ще включват някои от инициативите, които вече са налице в комплекс „Тамега“, като засаждане на местни растителни видове и управление на горите.

Дивата природа ще бъде подпомогната и чрез засаждане на овощни дървета, възстановяване на езера и поставяне на гнезда за прилепи.

Компанията ще въведе серия от програми за мониторинг на екологичните системи за животни като прилепи и вълци, както и за растения и естествени местообитания.

Водноелектрическият проект „Тамега“ е един от най-големите водноелектрически компелкси, завършени в Европа през последните 25 години.

Състои се от три централи: водноелектрическата централа Alto Tâmega с инсталирана мощност от 160 MW, помпено-акумулиращата централа Gouvães (880 MW) и електроцентралата Daivões (118 MW), като последните две са в експлоатация от 2022 г.

Комплексът е в състояние да произвежда 1766 GWh годишно, достатъчно, за да задоволи енергийните нужди на съседните общини и градовете Брага и Гимараеш (общо 440 000 домакинства).

Освен това има капацитет за съхранение от 40 милиона kWh енергия, еквивалентен на енергията, консумирана от 11 милиона души за 24 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 17.06.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 13
zelka007
преди 1 месец
мдааа ... а пък ние ще горим въглища до 2038 ли беше ?! или поне ще им плащаме на всички там все едно работят ... :))) ... португалците преди 3 години си изключиха и последната въглищна централа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още