IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нетрадиционни мерки Украйна търси начини да възстанови енергетиката

Щетите от руските удари се оценяват на около 50 млрд. долара

08:32 | 29.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP

От 22 март до средата на юни на седем пъти украинските производствени енергийни мощности бяха под масиран обстрел на руските ракети и дронове. Почти ежедневни са удари по подстанции и електроенергийната мрежа, пише The Wall Street Journal. Възстановяването на съоръженията отнема няколко седмици, а много скоро след това те отново са цел за руските атаки. Властите в страната на няколко пъти призоваха за подсилване на противовъздушната отбрана, но така и не можа да си осигури нужните седем системи Patriot.

В резултат в едни от най-горещите дни в началото на лятото климатиците са мечта, през нощта улиците, които обикновено са окъпани в светлини, са тъмни, а по тротоарите на Киев са строени генератори. Страната започна да внася електроенергия от Европа, а цената се повиши значително и предизвиква остри критики в страната, особено на фона и на постоянните прекъсвания за съхраняване на системата от пълен срив.

На среща в офиса на украинския президент на 20 юни беше обсъдена ситуацията в енергетиката и бяха одобрени мерки за защита преди началото на новия отоплителен сезон, както и в дългосрочен план - до 2030 година. В стратегията за сектора е предвидено използването на възобновяеми енергийни източници и батерийни мощности, включително и изграждането на соларни панели на административните и обществени сгради, включително болници и училища, както и инсталиране на интелигентни измервателни уреди, осигуряване на критични инфраструктурни обекти с резервни източници на топлинна енергия и електроенергия.

Според най-голямата частна енергийна компания в страната ДТЕК, възстановяването на щетите от последните руски удари ще коства около 50 млрд. долара. Но не само парите са проблем, а и недостигът на оборудване за централите. Енергийните компании са в търсене на нетрадиционни решения и много от тях изпращат свои експерти в изведени от експлоатация електроцентрали в Европа, откъдето могат да бъдат намерени резервни части и оборудване, които да бъдат използвани. Вече поне 10 държави са приели украинските експерти, които да потърсят нужните им компоненти, коментира изпълнителният директор на ДТЕК Максим Тимченко.

По време на конференцията за възстановяване на Украйна, която се проведе през миналата седмица в Берлин, украинският президент Володимир Зеленски анонсира другата идея на Киев за стабилизиране на енергийната мрежа освен зелената енергия - спешно изграждане на газови електроцентрали - с капацитет от 1 гигават до края на годината и от 4 гигавата през следващите години. Тези съоръжения ще подкрепят недостига на електроенергия в пиковите часове, а след това ще балансират зелените централи, които страната планира да строи.

Украйна вече си сътрудничи с енергийните гиганти сред които Honeywell International, GE Vernova и Schneider Electric. В Берлин украинският президент покани и германския бизнес да се присъедини към изграждането и обновяването на енергийната мрежа. В германската столица стана ясно, че държавната енергийна компания "Укренерго" ще получи малко над 30 млн. евро за спешни ремонти от Германия. ЕС пък съобщи, че ще отпусне грантове в размер на 1,4 млрд. евро за възстановяване на енергийната инфраструктура.

В момента Украйна разчита едва на 20% от въглищните си електроцентрали, а 1/3 от водните централи са унищожени. Именно тези мощности местният електроенергиен оператор използваше за покриване на недостига в пиковите часове. Основно за производството на електроенергия Киев разчита на ядрените електроцентрали, които обаче трябва да минат планов ремонт и презареждане с гориво. От "Укренерго" предупреждават в своя канал в Telegram, че ситуацията през юли ще бъде тежка с прекъсвания вече не само през вечерния пик на потреблението.

Заради ракетните удари енергийната система на Украйна стана по-сложна за управление - соларните панели успяват да покрият част от недостига, но само в сутрешните часове. Плановете са по-нататък излишното производство в слънчевите дни да бъде съхранявано - чрез батерии или ПАВЕЦ, и използвано при нужда. Сега в моментите на върхово потребление се стига до внос, но той също не е достатъчно за преодоляване на дефицита.

През тази година има увеличено търсене на соларни панели и от домакинствата, сочат данни и на Асоциацията за соларна енергия на Украйна. Но Максим Тимченко отбелязва, че много по-стабилно е производството на вятърните централи и ръководената от него компания инвестира в изграждането на турбини. Според компанията те са и по-добре защитени от атаки с ракети и дронове от конвенционалните централи, но също е трудно бързо да бъде изграден нужния капацитет от вятърни паркове.

Украйна обаче няма много време - през зимата потреблението на електроенергия е с около 35% по-голямо, сочат данните на "Укренерго". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 29.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още