IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за търсенето на петрол в Китай може да не се оправдаят

Статистиката в страната отчита ръст от 5,2% при добива на природен газ за първите пет месеца на годината

12:42 | 17.06.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През май Китай е добавял по 1,08 млн. барела на ден към запасите си от петрол, сочат изчисленията на колумниста на Ройтерс Клайд Ръсел, базирани на официалните статистически данни на китайските институции. Това е видимо увеличение спрямо април, когато за резерв отиваха по около 830 хил. барела дневно.

Увеличените запаси съвпадат с данните за намаляване на вноса на петрол с 1,2% през първите пет месеца на годината, както и с ограничената работа на рафинериите, което повдига опасенията, че прогнозите за ръст на търсенето на петрол в Китай няма да се оправдаят.

Китай не дава официални данни за петролните резерви - нито стратегически, нито търговски. Клайд Ръсел обаче използва информацията за вноса (11,06 млн. барела на ден) и местния добив (4,27 млн. барела на ден) през май.

Това означава, че суровината, с която са разполагали китайските рафинерии за преработка през миналия месец е била 15,3 млн. барела на ден. Статистиката, разпространена в понеделник (17 юни), обаче показа, че през май в страната са преработени 14,25 млн. барела петрол на месец. Това също представлява намаление - спрямо 14,3 млн. барела на ден през април и спрямо 14,6 млн. барела на ден спрямо май 2023 година.

През първите пет месеца на годината китайските рафинерии са преработили общо 301,7 млн. тона петрол, което е увеличение от 0,3%. Но годината е високосна и това означава, че на ден преботката на петрол намалява.

Има някои фактори, които обуславят този спад - плановите ремонти в някои от съоръженията през май, но те не могат да прикрикрият факта, че търсенето на петрол в Китай на този етап не оправдава прогнозите за ръст .

ОПЕК+ все още прогнозира, че Китай ще допринесе съществено за увеличеното търсене на петрол през 2024 година (от 2,2 млн. барела на ден). Според оценката на организацията около 1/3 от този ръст ще дойде именно от китайската икономика, като от юни ще последва наваксване на по-слабите данни за април и май.

Международната агенция за енергетика (МАЕ) е по-консервативна, сочейки, че ръстът в търсенето на петрол от Китай ще бъде не повече от 500 хил. барела на ден през 2024 година. Но за изпълнението дори и на тази по-обрана прогноза ще е необходимо рязко повишаване на търсенето на горива до края на годината.

Вероятно икономиката на Китай ще ускори развитието си, но дали в нужните граници е под въпрос. Прогнозата е трудна заради нееднозначните данни - през май например вътрешните полети са с 1,79% по-малко спрямо 2023 година, или 778,2 хил. Но това е с 8,26% повече спрямо нивата преди пандемията през май 2019 година.  

Данните на статистиката показват още, че Китай увеличава местния добив на газ - до 103,3 млрд. куб. метра, или това е ръст от 5,2% спрямо миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още