IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс е готов да инвестира още милиарди в ядрена енергия

Стартъпът, основан от Гейтс, TerraPower започна работа по строителството на първия си търговски реактор миналата седмица в Уайоминг

10:22 | 17.06.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Бил Гейтс. Снимка: Bloomberg LP
Бил Гейтс. Снимка: Bloomberg LP

Бил Гейтс е готов да инвестира милиарди долари в проект за ядрена енергия от следващо поколение в американския щат Уайоминг в отговор на нарастващите нужди на страната.

Стартъпът, основан от Гейтс, TerraPower започна работа по строителството на първия си търговски реактор миналата седмица в Уайоминг, където предстои затварянето на въглищна мина, съобщи милиардерът съосновател на Microsoft пред CBS, цитиран от Bloomberg. TerraPower проучва по-опростени и по-евтини реактори от 2008 г. и очаква да завърши новия си реактор през 2030 г.

„Инвестирах над милиард и ще инвестирам още милиарди“, коментира Гейтс, шестият по богатство човек в света според Bloomberg Billionaires Index.

Първоначално се очакваше електроцентралата на TerraPower, подкрепена от американското министерство на енергетиката, да влезе в експлоатация през 2028 г. Но това щеше да означава да се разчита на гориво от Русия, което сега е „неприемливо“, коментира Гейтс отделно пред CNN.

Дизайнът на реактора използва течен натрий като охладител вместо вода и включва разтопена сол, която може да съхранява топлина, за да увеличава производството. По думите на Гейтс TerraPower планира да получава гориво от САЩ и съюзниците им.

„Въглищата са изпреварени от природния газ“, заяви той. „И това, което трябва да направим, е да се конкурираме ефективно с природния газ“, допълни милиардерът.

Ядрената енергия, която не произвежда въглерод, все повече се приема като ключова част от борбата с климатичните промени и много компании работят върху по-малки реактори. Миналата година, по време на срещата за климата COP28 в Дубай, 25 държави обявиха намеренията си да утроят ядрения си капацитет, посочват от BloombergNEF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 17
zelka007
преди 1 седмица
До: data ... ядрената нема как да излезне ефффтина ... от никъде не може да се спести в безопасността !! по-скоро се цели в услугите по балансиране на мрежата , които явно ще играят много важна роля в близко бъдеще ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 15
zelka007
преди 1 седмица
До: тошко_стоте_акаунта ... о!мъдрецо! превелики ... погледни ЕСО в ден като днешният . ден слънчев , един от 250те такива на нашата територия ... два хилядника и половина ФЕЦ + един хилядник + ЕДИН ХИЛЯДНИК ИЗНОС към съседите ни !! а все още сме в началото о!мъдри! ... ще си свидетел и на окончателното изключване на въглищните ни блокове в най-скоро време , след инсталирането на първите мегабатерии на наша територия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 1 седмица
До: khao звездичките е първото име на шефа на епъл, което съвпада със собственика на инвестора и е забранено за ползване тук... soooory! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 1 седмица
До: тошко_стоте_акаунта допитаа се... разреших му! :))) но ти кво се месиш? аз бъркам ли ти се в разговорите с *** кук? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 1 седмица
Дано да бъде конкурентен ,защото в момента основният проблем пред настоящият дизайн на ядрени реактори е ,че са силно не конкурентни пред енергията от ВЕИ добити при първоначални инвестиции . Натрия като топлоносител решава някой проблеми с безопасността и това може да се отрази на цената на проекта ,но ще трябва сериозно мащабиране на дизайна за да се постигне конкурентна цена на енергията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 седмица
*Бил Гейтс е готов да инвестира милиарди долари в проект за ядрена енергия от следващо поколение в американския щат Уайоминг в отговор на нарастващите нужди на страната.* - Хъм, този не беше ли в Ордена на Грюнекройцерите, клели се във вярност към фотоволтаичния панел? ПараАта бие фукарАта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
тошко_стоте_акаунта
преди 1 седмица
Виж ти, колко бил неинтелигентен наш Биллчо ! Да се беше допитал до нашите форумни академици зеленото"00" и мегакуххото, че да го Свветнат, къде да си троши парите - в Слънчогледи и маховици!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още