IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изпревари САЩ като най-голям газов доставчик на Европа през май

Ръстът на пазарния дял показва затрудненията пред откъсването на региона от руската енергия

12:00 | 16.06.24 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вносът на газ на Европа от Русия е изпреварил доставките от САЩ за първи път от почти две години през май въпреки усилията на региона да се освободи от руските изкопаеми горива след началото на пълномащабното нашествие в Украйна, пише Financial Times.

Макар че обръщането на тенденцията се дължи на еднократни фактори, тя показва затрудненията пред още по-голямото намаляване на зависимостта на Европа от руски газ, тъй като редица държави от Източна Европа продължават да разчитат на внос от съседната си страна.

„Удивително е да видим, че пазарният дял на руския газ и (на втечнения природен газ) се увеличава в Европа след всичко, през което преминахме, и всички положени усилия за откъсване и намаляване на риска при енергийните доставки“, коментира Том Маржец-Мансер, ръководител на газовите анализи в консултантската компания ICIS.

След пълномащабното нашествие на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Москва намали доставките си на тръбен газ за Европа и регионът увеличи вноса си на втечнен природен газ, доставян от специализирани плавателни съдове, като САЩ са основният доставчик.

САЩ изпревари Русия като доставчик на газ за Европа през септември 2022 г., а от 2023 г. съставлява около една пета от доставките за региона.

Но миналия месец руският тръбен газ и доставките на втечнен природен газ са съставлявали 15% от общите доставки за ЕС, Великобритания, Швейцария, Сърбия, Босна и Херцеговина и Северна Македония, сочат данните на ICIS.

Втечненият природен газ от САЩ е съставлявал 14 на сто от доставките за региона, най-ниското му ниво от август 2022 г., показват още данните.

Преобръщането на тенденцията се случва на фона на общия ръст на вноса на руски втечнен природен газ за Европа, въпреки че редица страни членки на ЕС се стремят да му наложат санкции.

В средата на 2022 г. Русия спря да изпраща газ по тръбопроводите, свързващи я със Северозападна Европа, но продължава да осигурява доставки чрез тръбопроводи през Украйна и Турция.

Потоците през май са били засегнати от еднократни фактори, включително спиране на работата на голям терминал в САЩ за износ на втечнен природен газ, а Русия е изпратила повече газ през Турция преди планирана поддръжка през юни. Търсенето на газ в Европа също остава относително ниско, като нивата в газохранилищата са близо до рекордни върхове за този период от годината.

Обръщането на тенденцията „вероятно няма да се задържи“, казва Маржец-Мансер и допълва, че през лятото Русия ще може да доставя втечнен природен газ на Азия чрез Северния морски път. Това вероятно ще намали изпращаните количества за Европа, а производството на втечнен природен газ на САЩ отново се увеличава, допълва анализаторът.

„Русия има ограничена гъвкавост да задържи този дял [в Европа], тъй като търсенето [на газ] расте с наближаването на следващата зима, докато общото производство на втечнен природен газ в САЩ само се увеличава с очаквани нови количества на световния пазар до края на годината“, отбелязва Маржец-Мансер.

Освен това споразумението за транзит между Украйна и Русия изтича тази година, подлагайки на опасност потоците през маршрута.

Европейската комисия подкрепя усилията за създаване на инвестиционен план за разширяване на капацитета на тръбопроводите в Южния газов коридор между ЕС и Азербайджан.

Високопоставен представител на ЕС казва, че доставките през маршрута в момента не са достатъчни, за да заменят 14-те млрд. куб. м руски газ, които преминават през Украйна към съюза всяка година.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви, че при пътуване до Япония този месец е изразила притесненията си от отклоняване на втечнен природен газ от Европа, за да задоволява търсене в Азия.

Тя заяви, че Токио и Брюксел са установили „система за ранно предупреждение“, за да наблюдава недостиг на втечнен природен газ, и са се съгласили, че трябва да се стремят към мерки за спестяване на енергия.

„ЕС е готов да парира всякакви негативни събития за търсенето или предлагането на световните газови пазари. Нешият недостиг на газ остава на рекордно високи нива, а нашето търсене на газ се стабилизира на рекордно ниски нива, намалявайки с 20% спрямо 2021 г.“, отбеляза Симсон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 16.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 1 месец
До: khao ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 12
sssaaa
преди 1 месец
Бахму за 7 дни, Мариопол за 30 дни. С цялата безаналогова НАТОвска техника и печатницата на ФЕД и ЕЦБ и пак не тръгна тая пролетно-лятна есенна контра атака през зимата. Защо ли, защото неблагодатното племе е продажно и насилствено мобилизира пушечно месо, което е наясно, че ще служи на чужди интереси -Американски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 21
khao
преди 1 месец
До: тошко_стоте_акаунта като се какво?.. така е тоше, само ти си с две пишлета и два чифта топки.. едни чужди и едни твои...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 14
тошко_стоте_акаунта
преди 1 месец
А то като се замислиш, зеленото"00" и кухото, може всъщност да са от женски пол. Или в по-лошия случай, да са мъжлета без пишшлета"хахахаха". Да се радват на лукчета и виолетки, докато все още има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 15
тошко_стоте_акаунта
преди 1 месец
До: sssaaa, Атлантическият тролетариат не можеш го надприказва! Все едно да надпризкавам жената:):) мисион импосибле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 31
zelka007
преди 1 месец
удари са неколко минуса , да вдигнеш гребена , в края на година украинците режат тръбите , а Черно море е силно земетръсна зона , знае ли се ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 36
zelka007
преди 1 месец
До: sssaaa ... заври се в дупката на кeнefa отдето си изпълзял гaвнoед нефелен ... 2021г , седмица 23 , внос от рассийката 3164млн.кубични метра степни изпарения ... година 2024 седмица 23 , внос от рассийката 397млн.кубични метра степни изпарения ... тва е реалността МИНУС ДЕВЕТДЕСЕТ ПРОЦЕНТА , с цифри да ти го напиша гaвнoед нефелен - 90% ръст имаш ... лукче искаш ли след механата , а тошко ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 17
sssaaa
преди 1 месец
***, знаем че ти е трудно да четеш с разбиране. Спри, почини и пак прочети "Ръстът на пазарния дял показва затрудненията пред откъсването на региона от руската енергия". Ако пак не успееш да разбереш, викай Хахото на помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 38
zelka007
преди 1 месец
хаха ... всички големи икономики , които имат газови централи в момента са на слънце и вятър ... зануленият детеубиец катализира преходът по начин , който въобще нито е искал нито е предполагал ... и в злобата и безпомощността си , си гръмна тръбите ... гледам хилядника с хамериканското гориво си работи , ФЕЦовете колкото хилядник и половина , че и изнасяме ... aldy , я обясни пак за "щадящият режим" , че нещо не съм му фанал цаката още ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още