IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще намали добива на петрол през юни, за да спази ангажиментите си към ОПЕК+

ОПЕК едва ли ще пристъпи към повишаване на квотите, но всичко ще зависи от пазара

12:28 | 14.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През май Русия е превишила квотите за предлагане на петрол и през юни ще ограничи добивите си, за да изпълни ангажиментите към ОПЕК+. Това съобщава Министерството на енергетиката на страната, но без да дава никакви подробности за добивите, отбелязвайки единствено, че данните са от независими източници.

От ведомството посочват, че през юни ще изпълнят квотите, а превишението през май ще бъде компенсирано по график, който ще изпратят на ОПЕК, до края на периода с ограничения (септември 2025 година).

Квотите на Русия предвиждаха добив на 9,1 млн. барела на ден през май, включително и доброволните ограничения, към които се присъедини страната.

Данните за износа на петрол през май през морските терминали, изготвени от Bloomberg, обаче показват друга  тенденция - спад през май с 11% до най-ниското ниво от ноември 2023 г. насам и съществено увеличение през първите дни на юни. Официално руските власти спряха да публикуват статистика за добива, износа и цената на петрола и природния газ.

На 2 юни ОПЕК+ съобщи, че по-голямата част от ограниченията ще бъдат запазени до 2025 година, което пазарите приеха по-скоро позитивно, защото организацията няма да предприема съкращения и ситуацията на пазара ще се запази. Анализатори не очакват скоро да има увеличаване на квотите, макар че всичко зависи от пазара, допълва Bloomberg.

Засега търсенето на петрол в двата основни пазара - Китай и САЩ, изглежда малко слабо, особено китайското. САЩ също така увеличава износа си, с което неутрализира част от усилията на ОПЕК+ да държи под контрол предлагането и цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още