IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски стартъп планира да изгради фабрика за иновативни соларни панели

Клетките на Swift Solar комбинират силиций и перовскит, който позволява на панелите да улавят енергията от слънчевите лъчи по-ефективно

19:04 | 12.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Базираният в САЩ стартъп Swift Solar Inc. планира да построи фабрика за производство на иновативни панели през следващите две до три години на фона на плановете на Вашингтон да подкрепи сектора, за да се противопостави на господството на Китай, съобщава Bloomberg.

Калифорнийската компания има за цел да произвежда соларни клетки с материал, известен като перовскит, който позволява на панелите да улавят енергията от слънчевите лъчи по-ефективно. Издръжливостта обаче остава проблем.

Swift планира да отвори първия си завод с първоначален капацитет за производство на 100 мегавата годишно по технология, която комбинира перовскит с традиционните силициеви фотоволтаични клетки. За сравнение, средностатистическият китайски завод произвежда около 10 000 мегавата годишно, докато проектите в САЩ обикновено са в диапазона от 1000 до 3000 мегавата, изчислява Джени Чейс, анализатор с фокус върху соларната индустрия в BloombergNEF.

Компанията получи 44 млн. долара финансиране, както и скорошна награда от 7 млн. долара от Министерството на енергетиката на САЩ като част от инициатива на администрацията на президента Джо Байдън, подкрепяща иновативни проекти, обявени миналия месец. Подразделението за рисков капитал на Eni и Fontinalis Partners междувременно оглави кръг на финансиране от серия A за 27 млн. долара. Swift разглежда обекти в Северна Калифорния за своя завод, въпреки че заяви, че не ограничава търсенето само до този район.

Съчетаването на перовскит със силиций може да увеличи ефективността на соларните клетки до 30%, става ясно от статия, публикувана в списание Science миналата година. Ползите от това включват още и намаляване на разходите.

След като загуби господството си в производството на слънчева енергия в полза на Китай, правителството на САЩ се опитва да навакса изоставането, като налага мита върху вноса и предлага данъчни облекчения и стимули, за да направи местно произведеното оборудване по-конкурентоспособно. Освен това Вашингтон инвестира в нови технологии.

„Разработваме тази технология, която дава възможност за САЩ да изградят следващото поколение панели у дома“, казва главният изпълнителен директор на Swift Джоел Джийн. „Китай променя играта чрез субсидии. И тези субсидии водят до свръхкапацитет в Китай и Югоизточна Азия и изкривяват световния пазар“.

Swift е една от фирмите, които подкрепиха петицията на производителите на слънчева енергия през април, в която те искат от правителството на САЩ да наложи по-високи мита върху оборудването, внасяно от Югоизточна Азия. Страната е все по-близо до налагането на митата след гласуването на Комисията за международна търговия миналата седмица, в което се заключава, че евтиният внос вреди на местните производители. Това е първата от четирите основни стъпки за преглед на петициите на индустрията. Предложените мита могат да бъдат наложени след три месеца. 

„Китайските производители вече увеличават производството на клетки с перовскит“, изтъква Джийн. „Те инвестират в него и въпросът за САЩ сега е дали искаме място на тази маса?“.

Мащабът остава малък в Китай, като Чейс отбелязва, че „няма истинско търговско производство“. И докато процесът за производство на перовскит е по-евтин и по-кратък, материалът е изправен пред големи препятствия, преди да може да бъде комерсиализиран, включително по отношение на издръжливостта и стабилността.

„Налице са сериозни съмнения дали перовскитът е продуктът, който някога ще излезе на пазара“, изтъква тя. Клетките се разграждат много бързо и са изправени пред множество производствени предизвикателства, поради което никоя компания не е направила пробив за комерсиализиране на технологията, добавя Чейс.

Swift казва, че е подобрила стабилността на клетките десет пъти от края на 2020 г. и е създала прототипи с търговски размер, които се тестват независимо и с трети страни. Компанията тества най-новите си модули на открито в Калифорния и Колорадо във връзка с изследователски център за перовскит, ръководен от Sandia National Laboratories.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още