IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на руски петрол през май записа най-рязкото понижение от ноември насам

Русия тества готовността на САЩ да налагат санкции срещу държавната "Совкомфлот"

20:30 | 12.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на руски петрол през мор ските терминали през май намалява кумулативно с 390 хил. барела, или с 11%, което е най-ниското ниво за последните шест месеца, сочат изчисленията на Bloomberg. През миналия месец Москва се опита да изпълни ангажиментите си към ОПЕК +.От началото на юни обаче отново има ръст и в седмицата 3 - 9 юни той е в рамките на 10% до 3,53 млн. барела на ден. За четирите седмици до 9 юни, повишението е от 70 хил. барела на ден до 3,34 млн. барела на ден.

Увеличение има на доставките от пристанището в Новоросийск и в Козмина на Тихия океан, а намалява износът от Балтийско море, както и от терминалите в Мурманск и Сахалин.

Въпреки увеличените количества приходите от търговия с петрол през миналата седмица имат ограничен ръст от 4% до 1,6 млрд. долара, тъй като цените на петрола се понижиха рязко след решението на ОПЕК+ да задържи ограниченията в предлагането на петрол на пазара и през 2025 г.

Основните потребители на руския петрол са Китай, Индия и Турция. Най-големият пазар на руския петрол е Китай с 1,24 млн. барела доставки по море, както и 800 хил. барела на ден по тръбопроводи. Доставките за Индия достигат 1,43 млн. барела на ден в последните четири седмици до 9 юни. Голяма част от доставките без крайна дестинация също се оказват в една от двете държави.

Без промяна за поредна седмица остават количествата руски петрол за Турция - 340 хил. барела на ден. Страната е единственият европейски купувач от Русия през морските терминали.

Русия продължава да тества и решимостта на САЩ да налага санкциите си, посочва още Bloomberg. Трети танкер, който е под санкции - преименуваният на "Белгород" "Браво" беше натоварен с  1 млн. барела "Уралс" и по на 7 юни към неуточнена дестинация.

"Приморие", който агенцията следеше през миналата седмица претовари петрола, който носеше, на кораб с неуточнена собственост край бреговете на Сингапур, а "Братск" в момента е в Индийския океан на път към Сингапур.

Ако петролът в тези танкери в крайна сметка стигне до рафинериите, това ще  проправи път и други санкционирани от Запада танкери на "Совкомфлот" да станат отново оперативни. Досега компанията е преименувала 11 от 21-те кораба, които са в списъка със санкции на Вашингтон. Те бяха включени за нарушение на тавана на цената на петрола, наложена от Г-7 и ЕС.

Междувременно и ЕК опитва да санкционира "Совкомфлот", пише още Bloomberg. Агенцията има достъп до документи,  с които се уточняват стъпките за процедурата, чиято цел е намаляване на средствата, които Москва получава от търговията с петрол.

Брюксел е установил 14 танкера, които нарушават санкциите, но налагането на някаква мярка изисква пълно единодушие. Унгария блокира почти всяко подобно решение, сочейки националните си интереси, макар че не разчита на морските терминали, за да купува руския петрол. ЕС предлага да бъдат наложени ограничения и за още 13 кораба, които превозват стоки с възможна двойна употреба, както и петрол  и петролни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още