IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Uniper срещу "Газпром" може да вгорчи живота на купувачите на руски газ в ЕС

80% от вноса на газ в Австрия идва от Русия и опасенията са, че доставките могат да бъдат преустановени

16:33 | 12.06.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Германската компания Uniper спечели арбитражното дело, което водеше срещу "Газпром", но това може да разтърси европейския газов пазар, пише Bloomberg.  Едната причина е тривиална - дори и да не получава газ, новината за прекратяване на договор за доставка с "Газпром" винаги изнервя пазара и има реакция, макар и краткосрочна.

Нидерландската борса TTF вече отчита поскъпване на газа, като пикът беше около обяд - с почти 5% до 35,80 евро за мегаватчас. Търговията започва да проявява признаци на успокоение.

Не така стоят нещата с доставките обаче. Причината е, че някои държави в ЕС все още зависят почти изцяло от "Газпром" и една от тях е Австрия. В началото на юни OMV предупреди своите клиенти, че решение на "съд в чужда държава може да доведе до спиране на доставките на газ".

Тогава компанията не даде повече подробности, но сега става ясно, че заплахата идва от делото на Uniper. Очакванията са, че "Газпром" едва ли ще се съгласи с присъдените 13 млрд. евро компенсации за спрените от средата на 2022 година доставки за германската компания. А това ще означава, че плащанията към газовата компания ще бъдат прихващани и изпращани по сметките на Uniper. Без реални плащания "Газпром" ще спре доставките за Австрия, с която има договор за доставка до 2040 година.

Вероятно същото ще важи и за другите купувачи, които останаха в Европа, включително и Унгария, която подписа и допълнителни споразумения за увеличаване на доставките след началото на войната в Украйна. Нещо повече - срещу "Газпром" има още няколко заведени дела за неизпълнените договори от европейски компании.

Газ от Русия продължават да купуват още Чехия и Словакия, като и четирите държави нямат достъп до терминал за втечнен газ и това ограничава доставките.

Говорител на OMV отказа коментар на запитвания от Bloomberg по темата. От Uniper пък отбелязват, че ще анализират вариантите за действие. Компанията е един от най-старите партньори на "Газпром" в Европа - отношенията им датират от 70-те години на миналия век. Според анализатори целта на арбитража е да бъде прекратен договорът между двете компании, а не толкова паричното обезщетение. Това е важно за плановете на германската компания да излезе отново на борсата през 2025 г.

Данните на ЕК за 2023 година сочат, че вносът на руски газ (тръбен и втечнен) в общността е 43 млрд. куб. метра. По оценка на Bloomberg около 15 млрд. куб. метра от тях достигат до Австрия и Чехия през територията на Украйна, доставките за Унгария (към 4 млрд. куб. метра) минават основно през "Турски поток".

Преди дни Bloomberg съобщи за водени активни преговори за запазване на транзита на газ през Украйна, но вече с алтернативни доставки (например от Азербайджан). Информацията беше потвърдена от вицеканцлера на Германия Роберт Хабек, който уточни, че това цели не пълнене на руската хазна, а защита на енергийната сигурност на ЕС, тоест тези доставки могат да заместят "Газпром" за Австрия и другите купувачи в Централна Европа.

Проблемът е, че все още няма постигнато споразумение, а не е ясно какъв свободен капацитет за доставки имат алтернативните доставчици и могат ли веднага да се включат с нужните количества.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 8
Dani_2077
преди 1 месец
Това е една добра новина. Унгария и Австрия - двете проксита на Путин в Европа да се оправят ...Само не знам защо, Европейската комисия още се съобразява с този д***л Орбан. Столтенберг като го натисна малко и веднага даде заден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 11
evlogi
преди 1 месец
Австрийците са гадна пасмина, колкото по им се вгорчи, по - добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 3
data
преди 1 месец
Свободата Санчо, е на върхът на бойното копие което носиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 25
penkiler1415
преди 1 месец
Все по зле ще става за руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 30
khao
преди 1 месец
трябва ли да ни пука за руските васали в ЕС... не! Да се оправят, те са част от проблема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още