IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uniper спечели дело срещу изпадналата в критично състояние "Газпром"

Победата вероятно ще бъде по-скоро символична, но ако има някакви парични потоци, то те ще влязат в германския бюджет

13:44 | 12.06.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германската компания Uniper съобщи, че е спечелила арбитражно дело срещу бившия си дългогодишен партньор "Газпром". Компанията трябваше да бъде спасявана от правителството през 2022 година, когато "Газпром" намали доставките през лятото на 2022 година. Така принуди Uniper да купува газ от спот пазарите, за да изпълни собствените си ангажименти към клиентите си.

Германският търговец заведе дело в арбитражния съд в Стокхолм за щетите, пише Ройтерс. Според съобщенията след решението Uniper ще може да прекрати договора с "Газпром", който все още е в сила, макар и да няма доставки, а както и са присъдени 13 млрд. евро за причинени щети от недоставените обеми газ от средата на 2022 година.

От "Газпром" не коментират казуса. Решението обаче може да отвори вратите за още подобни искове, заведени срещу руския газов гигант. Компанията се оказа в незавидно финансово положение, след като записа първа годишна загуба за последните 24 години, а данните за 2023 година показаха още, че добивът на компанията достигна исторически минимум от 359 млрд. куб. метра. Това е намаление от 13% спрямо 2022 година и от 30% спрямо 2021 година.

На този фон не изглежда вероятно компанията да плати санкцията от арбитражния съд и победата ще бъде по-скоро символична. Ако все пак се получат някакви парични потоци, те ще влязат директно в германския бюджет. Според източници на Ройтерс Uniper не очаква парична компенсация, но прекратяването на договора е от съществено значение за плановете ѝ да се върне на борсата през 2025 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 15
zelka007
преди 2 седмици
До: Alex Silver ... сребърно жълъдче , гъссспром е държавна компанийка , а в ЕС има едни блокирани 300млрд на основният акционер в нея ... та в тоя ред на мисли , сещаш ли се какво ще се случи ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 10
Alex Silver
преди 2 седмици
Ще вземат от умряло магаре уши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Един Българин
преди 2 седмици
Булгаргаз трябваше отдавна да е завел подобно дело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още