IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" намалява цената в очакване на оферти за позиции по договора с Botas

Към предложението има интерес от шест кандидата, казват от газовото дружество

12:02 | 12.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Без подадени оферти е приключил първия търг, чрез който "Булгаргаз" се опита да прехвърли правата по позиции от споразумението за доставка на природен газ с турската Botas. Компанията обяви аукциона в средата на май, но сега съобщава, че и шестте кандидата, които са проявили интерес, в крайна сметка не са подали оферти. Става дума за международни, регионални и български компании, но от "Булгаргаз" не уточняват имената на участниците.

Заради липсата на оферти "Булгаргаз" започна втора процедура с леко променени условия, вероятно отчитайки причините, поради които не успя да привлече участниците в първата процедура.

От публикация на компанията става ясно, че са променени времевите продукти, отчитайки интереса, който може да бъде привлечен през 2025 година, когато приключва договорът за транзит на природен газ между Украйна и Русия. Намалена е и началната цена спрямо търга през май, но няма подробности какъв е размерът.

На този етап не е ясно какво ще се случи с количествата газ, които в момента се доставят през украинската газопреносна мрежа.

От "Нафтогаз" са категорични, че газовата инфраструктура на Украйна е на разположение на европейските клиенти, но и че и дума не може да става за споразумение с "Газпром". Други варианти - например доставки от Азербайджан "имат бъдеще". Друг вариант за транзита на руския газ е през "Турски поток" и България или през "Ямал" (звеното през Беларус, Полша и до Германия).

У нас разглеждат като перспективна възможността за увеличаване на доставките на втечнен газ като алтернатива на спрения през Украйна транзит. Договорът с Botas и развитието на Вертикалния газов коридор са част от опциите, които страната ни може  да предложи на заинтересованите страни.

И в новия търг на "Булгаргаз" отново има изисквания към потенциалните участници доставките да не бъдат от страни, срещу които са наложени санкции, ембарго или каквито и да е търговски ограничения, собствеността на компаниите да е ясна, както и да са финансово обезпечени и с добра репутация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още