IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитически фактори могат да повишат цената на тока повече от очакваното

Енергийни дружества са поискали определянето на цена за достъп за мрежови услуги на базата на мощност

13:28 | 11.06.24 г. 8
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Цената на електроенергията може да се повиши от 1 юли с повече от очакваните средно 1,34%, предвидени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това стана ясно след откритото заседание на регулатора, в което бяха изслушани енергийните дружества. Причината е геополитическото напрежение, което повишава цената на електроенергията и на природния газ в последните дни.

Ако тенденцията се запази и измененията са съществени, то и изчисленията на КЕВР ще бъдат коригирани. Това ще се отрази и върху цената на топлинната енергия. На базата на прогнозите до края на май от КЕВР чакат намаление със средно малко над 8 на сто.

От комисията съобщиха, че след анализа на заявленията на производителите на електроенергия, разпределителните и електроснабдителните дружества цената на тока от новия регулаторен период (1 юли 2024 г. - 30 юни 2025 г.) ще се повиши с 1,34%, като най-много това ще бъде за клиентите на дружествата на Електрохолд (с 2,74%). За дружествата на EVN България повишението е от 1,46%, а за Енерго Про има намаление под 1%.

По време на изслушването от Електоенергийния системен оператор (ЕСО) предупредиха, че изчислената цена за пренос може да се окаже нереална на фона на сложната геополитическа обстановка. Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче отбеляза, че прогнозите се правят на базата на нормативни изисквания - анализи на търговията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и на регионалните пазари.

Членът на работната група Пламен Младеновски призна за ръста на цените и допълни, че докладите могат да бъдат променени преди окончателното решение за цената на тока и парното.

По време на заседанието от Националната електрическа компания (НЕК) възразиха срещу определените квоти за произведената енергия от водните централи. От КЕВР обясниха, че в методиката е заложен период от 11 години назад при определяне на квотите, тоест в прогнозата е включена и ПАВЕЦ Чаира, макар че тя би могла да заработи частично и едва към края на 2024 г.

От Фонда "Сигурност за електроенергийната система" (ФСЕС) отчетоха, че последните години са най-тежките за институцията досега. Заради войната в Украйна има промяна в търсенето и предлагането на енергоресурси, повече ВЕИ и други фактори, които влияят пряко на приходната част на фонда, а по отношение на разходите - има включени компенсации за бизнеса и бита заради скъпата енергия.

Председателят на институцията Диан Червенкондев коментира, че се анализира ситуацията в търсене на начини за запълване на бюджета. Той припомни за дефицит от над половин милиард лева заради неочаквания спад на цената на квотите за въглеродни емисии в ЕС.

"Такса електромер"

Членът на КЕВР Александър Йорданов коментира, че електроразпределителните дружества са поискали определянето на цената за достъп до мрежови услуги на базата на мощностите. За него това е най-справедливото разпределение на разходите, макар че в обществото нагласите са негативни.

Пламен Младеновски уточни, че в Европа действително практиката е таксата да се определя на базата на измервателните точки и мощността, но уточни, че дружествата, които го искат у нас, нямат единен подход, а искат по-скоро да решат по този начин собствените си специфични проблеми.

Той предложи от есента да започнат да се провеждат срещи в регулатора, за да бъде намерена подходящата формула

Доставките на газ през "Турски поток" растат

В енергийния регулатор беше проведено и заседание, свързано с цената на топлинната енергия. Като част от анализа експертите са разгледали и възможните проблеми на пазара на газ в Европа, тъй като това е основна суровина за топлофикационните дружества. Данните показват, че рискът, който носи войната в Украйна, продължава да влияе на пазара.

През изминалия зимен сезон доставките през "Турски поток" са се увеличили съществено - от 10 млрд. куб. метра до 14,5 млрд. куб. метра. Въпреки това прекъсването на транзита на газ през Украйна в края на годината е заплаха за доставките в Източна Европа.

Като цяло прогнозата на експертите за цената на газа, базирана на търговията на нидерландската борса TTF е за цена от 32,50 евро за мегаватчас за целия регулаторен период (до 30 юни 2025 г.).

В доклада на КЕВР е отбелязано, че средно цената на топлинната енергия и топла вода ще се понижи с 8,44%. За най-голямата топлофикация - в София, намалението ще бъде със 7 на сто.

По време на откритото заседание дружествата имаха възражения за признатите технологични разходи, нормата на възвръщаемост, разходите за балансиране и компенсиране на недовзети приходи.

От години слушаме оплаквания за технологичните разходи и дружествата не предприемат нищо, каза от своя страна Пламен Младеновски. Той отчете и че регулаторът не може да одобри увеличаване на разходите за балансиране, защото целта е да бъдат избегнати периоди с дисбаланс, а не да бъдат стимулирани.

Нормата на възвръщаемост се определя на базата на цената на привлечения капитал, обясни още Младеновски.

Цената на електроенергията и на топлинната енергия за новия регулаторен период ще влезе в сила на 1 юли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
zеlkа007
преди 2 седмици
Пу, Да се еебба в сдухания феллник, хахахахаха, хихихихихихи, .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 седмици
До: khao ... нефелЪт и твоят акаунт е копирал ... :))) ... редко срещан сдyханяк е ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 2 седмици
До: khао ти верно си много проззз, поне 100 пъти ти го казах! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
khао
преди 2 седмици
Аз съм наай-прозззтия олифренд, наай-прозззтия олифренд, наай-прозззтия олифренд, наай-прозззтия олифренд, наай-прозззтия олифренд, наай-прозззтия олифренд, наай-прозззтия олифренд, наай-прозззтия олифренд, наай-прозззтия олифренд, наай-прозззтия олифренд, наай-прозззтия олифренд, наай-прозззтия олифренд, :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
khао
преди 2 седмици
Аз съм мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, мнооого прозззт, :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
khао
преди 2 седмици
Аз съм прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт, прозззт :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Един Българин
преди 2 седмици
КЕВР ако не беше на герб може би щяха да направят анализ на представените разходи на дружествата - било то за баланс, било то поръчки на "наши фирми" за да може да се стиснат за гушите и да се вкарат в ред. Ако не им харесва да се продават на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 17
khao
преди 2 седмици
така се прави... гербаджиите съсипаха енергетиката от кражби, сега е редно да обвиним войната! :D:D и прозззтия въражданец ще ви повярва и ще плаща с удоволствие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още