IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драгомир Цанев: Инвестициите в енергетиката зависят от геополитическите решения

Дефиниция за енергийна бедност има, но тя е абсолютно безполезна в момента, посочи изпълнителният директор на Център за енергийна ефективност "ЕнЕфект"

11:35 | 07.06.24 г. 1
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Инвестициите в енергетика трябва да са в две направления – диверсификация, т.е. разнообразие на енергоносителите, и намаляване на потребността от енергия в ключови сектори. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria, е Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Център за енергийна ефективност "ЕнЕфект".

„Диверсификацията е основният мотив, другият е – при колаборация с регионални партньори ставаме доста по-устойчиви на директни чужди влияния", посочи той и смята, че тези геополитически решения в моментната обстановка звучат доста естествено.

Според Цанев това са основните мотиви за прогресирането на вертикалния газов коридор, който минава през Гърция, България, Румъния и достига Централна Европа. По думите му коалициите с регионалните партньори създават устойчивост срещу чуждото влияние.

„Работата по проекта се извършва от служебното правителство, но това не е първият път, в който нередовно правителство задава посоката на дългосрочна политика на страната“, коментира енергийният експерт.

Що се отнася до сигурността, Драгомир Цанев посочи, че е въпрос на гледна точка и решение къде е по-добре да се инвестира – дали в регионални мрежи или в диверсификация на енергийни източници, разнообразие на енергоносителите или в намаляване на потребността от енергия в ключови сектори.

„За тази цел обаче е нужно да има системно мислене и дългосрочно планиране на инвестициите. Ако бъдат санирани само блоковете, които се отопляват изцяло на електроенергия, ще се спестят достатъчно мощности, за да бъде изключена ТЕЦ „Бобов дол“, а тези блокове са малка част от сградния фонд“, отбеляза той. И посочи, че енергийната ефективност може да помогне за намаляване на енергийната бедност.

Цанев напомни, че има дефиниция за енергийна бедност, но няма механизъм за нейното прилагане. „Тази дефиниция е абсолютно безполезна към настоящия момент и това е факт от година и половина. Няма отговорна институция, която да я прилага. Имаме дефиниция и за енергийни кооперативи (общности) от девет месеца, като в Гърция две години след дефиницията имаше хиляда енергийни общности, а в България има една, която даже не е енергийна общност по разбирането на ЕС", обясни той.

Енергийният експерт е убеден, че в България се правят формални реформи, които не водят до създаване на реални бизнес модели и възможност да се генерира икономически продукт. За пример даде отложеното въвеждане на либерализация на пазара на ток, което определи като популистко решение в ущърб на дългосрочните обществени интереси.

Какъв е начинът да се привлекат инвестиции с нови технологии за източници за съхранение и дистрибуция на енергия в региона на „Мини Марица Изток“?  

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 месец
*Драгомир Цанев: Инвестициите в енергетиката зависят от геополитическите решения* - още една зелка-енергетик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още