IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Глобалните инвестиции в чиста енергия ще стигнат 2 трлн. долара тази година

Това е два пъти повече от сумата за изкопаеми горива, се казва в нов доклад на агенцията

09:40 | 06.06.24 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Глобалните инвестиции в технологии за чиста енергия и инфраструктура ще ударят 2 трлн. долара тази година – два пъти повече от сумата за изкопаеми горива, показа доклад на Международната агенция по енергетика.

Очаква се общите енергийни инвестиции да надвишат 3 трлн. долара за пръв път тази година, казва МАЕ в годишния си доклад World Energy Investment.

Около 2 трлн. долара ще отидат за чисти технологии – включително възобновяеми източници, електрически превозни средства, ядрена енергия, мрежи, съхранение, нискоемисионни горива и подобряване на ефективността – а останалата част ще бъде насочена към газ, петрол и въглища.

Общите инвестиции във възобновяема енергия и мрежи задминаха сумата за изкопаеми горива за пръв път през 2023 г., припомня Ройтерс.

„За всеки долар, който отива за изкопаеми горива днес, почти два долара се инвестират в чиста енергия“, казва изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

„Ръстът на разходите за чиста енергия е подкрепено от силна икономика, непрекъснато намаляване на разходите и съображения за енергийна сигурност“, добавя той.

Очаква се Китай да отчете най-големия дял от инвестициите в чиста енергия през 2024 г. с приблизително 675 млрд. долара. Европа ще инвестира 370 млрд. долара, а САЩ - 315 млрд. долара.

Повече разходи са фокусирани върху слънчеви фотоволтаици, отколкото всяка друга технология за производство на електроенергия, като инвестициите ще нараснат до 500 млрд. долара през 2024 г. поради спадащите цени на слънчевите модули.

Очаква се глобалните инвестиции в проучвания и производство на нефт и газ нагоре да нараснат със 7% през 2024 г. до 570 млрд. долара след подобно увеличение през 2023 г. Това се дължи най-вече на националните петролни компании в Близкия изток и Азия, се казва в доклада.

Въпреки това все още има недостиг в енергийните инвестиции в някои части на света, включително нововъзникващите икономики и развиващите се икономики без Китай, добавя агенцията.

Друг доклад на Wood Mackenzie и Solar Energy Industries Association от четвъртък показа, че слънчевата енергия е формирала 75% от капацитета за производство на електроенергия, добавен към електрическата мрежа на САЩ в началото на тази година, след като инсталациите на панели се стигнали тримесечен рекорд.

Новият капацитет на соларната индустрия в страната е стигнал 11,8 гигавата през първите три месеца на 2024 г., тъй като електрическите компании са продължили бързото си добавяне на възобновяеми източници на енергия, се казва в доклада.

Слънчевата енергия в САЩ се възползва от увеличената наличност на панели и от федерални и щатски политики, насочени към засилване на обема чиста енергия в електрическата мрежа, за да се постигнат климатичните цели за емисиите.

„Не само, че глобалната слънчева верига за доставки се разширява, но и вносът на модули в САЩ също се повишава значително през последната година“, според доклада.

От юни 2023 г. до март 2024 г. САЩ са внесли 49 GW слънчеви модули. Вътрешният капацитет за производство на слънчеви панели междувременно е скочил до 26,6 гигавата за първите три месеца на годината от 15,6 гигавата през предходното тримесечие.

Инсталирането на слънчеви панел за жилища са намалели с 25% на годишна и с 18% на тримесечна база, до голяма степен поради нарастващите лихвени проценти и забавянето на инсталации по покривите в Калифорния.

Очаква се Съединените щати да инсталират приблизително същото количество слънчеви мощности тази година като 2023 г., когато бе отбелязан рекорд от добавени близо 40 гигавата, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 11
zelka007
преди 1 месец
До: 0pk ... м/у другото , тъй докато чакаш да стане време за обяд , ЕСО , 11:00 - 56% ФЕЦ - 2,5ГВт , два хилядника ... откъде го гребат са излишният ток с кофи и го фърлят в канала ?! на борсата 104лв , изтъргувани 400МВтч ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 1 месец
До: 0pk ... о! велики! мислителю ... разкажи моля за оползотвореното търсене повече , тази безаналогова фраза ми е непозната ... ?! ... как я имплементира в енергетиката ... о , могъщи ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 16
khao
преди 1 месец
До: 0pk хахаха, на теб акъла и до там не стига....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
0pk
преди 1 месец
2 трлн долара, без пари дето се вика. И ползата е огромна - ей го на зелкича, как се превъзбужда от такива новини. Акъла стига до следеното на пиковите показатели, но не и оползотвореното потребление. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
zelka007
преди 1 месец
друзя антиваксъре-газовици , следете днес ЕСО и пазарът на борсата ... приятен ден ребята ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още